Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va începe verificări privind soluţiile de dezinfectare utilizate în spitale şi toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma vor trebui să verifice "prin autocontrolul propriu" eficienţa acestora, anunţă MS, deciziile fiind luate în urma dezvăluirilor din presă privind calitatea substanţelor biocide.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Odatǎ cu apariţia în spaţiul mediatic a problemelor legate de situaţia biocidelor, ministrul Sǎnǎtǎţii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică", informează Ministerul Sănătăţii, precizând că aceste controale se vor derula în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ pe rolul Parchetului General.

Cu ocazia controalelor vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora şi vor fi recoltate probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă există concordanţă între concentraţiile înscrise pe etichetă şi conţinut.

Totodată, ministrul Sănătăţii va dispune joi, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma - aflată în centrul dezvăluirilor din presă - să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.

"Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii", menţionează ministerul.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, în această săptămână, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare

Investigaţia GSP se bazează pe relatarea unei surse din interiorul firmei, care afirmă că a avut trei discuţii cu patronul în care i-a semnalat acestuia neregulile în ceea ce priveşte concentraţia pentru Thor, Suprasept şi alte dezinfectante livrate spitalelor, spunându-i că aceasta nu e în regulă şi că reţetele nu se potrivesc cu etichetele. Răspunsul primit a fost că nu este treaba lui.

Gazeta Sporturilor a anunţat, joi, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept - biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale - sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.

În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi face cercetări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.