Ambulanţă în fiecare comună şi construcţia unui spital republican în Capitală, care să aibă peste 2.500 de paturi, 30 de clinici, centre de cercetare, un campus cu şcoală, grădiniţă, magazine şi un hotel cu minimum 2.000 de locuri de cazare pentru însoţitorii bolnavilor sunt prevederi ale programului de guvernare al PSD. Noul guvern promite şi 0 % impozit pe venit pentru medici, dublarea salariilor asistenţilor medicali şi salarii pentru doctori cuprinse între 1.200 de euro brut, pentru un medic rezident anul I, şi 3.600 de euro brut pentru medic primar ATI / urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capitolul "Politici în domeniul sănătăţii" din Programul de guvernare al PSD include construcţia a opt spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generaţie şi care "vor elimina eforturile financiare şi umane pentru deplasarea cetăţenilor din ţară către Bucureşti, în speranţa unui act medical de calitate", un spital republican în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile, modernizarea spitalelor judeţene, a ambulatoriilor de specialitate, a unităţilor de primiri urgenţe, precum şi a centrelor medicale integrate.

De asemenea, sunt prevăzute dotarea localităţilor cu ambulanţe, astfel încât să existe ambulanţă în fiecare comună, şi asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familii şi includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât "să fie eliminat fenomenul prin care foarte multi pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe, când de fapt au afecţiuni minore, pentru care ar trebui să se adrese medicilor de familie".

Construcţia de spitale

Cele opt spitale regionale ar urma să fie organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, dar şi pentru a doua opinie. Acestea ar urma să aibă 1.000 de paturi, 10 clinici, un centru de cercetare, echipamente de ultimă generaţie, un cartier de locuinţe pentru medici şi personal, un hotel cu minimum 50 de locuri pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor. Costurile sunt de 300 milioane de euro/spital. 

Spitalul republican, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare pe toate specialităţile, ar urma să aibă peste 2.500 de paturi, 30 de clinici, două-cinci centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Adiacent acestui spital, ar urma să fie construit un campus medical cu şcoală, grădiniţă şi magazine pentru cadrele medicale, dar şi un hotel cu minimum 2.000 de locuri de cazare pentru însoţitorii bolnavilor, potrivit programului de guvernare al PSD. Costul prevăzut pentru acest spital este de 1,1 miliarde euro.

Reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea spitalelor

Programul de guvernare al PSD prevede modernizarea a cel puţin 15 spitale judeţene, a cel puţin 150 de ambulatorii de specialitate, a 25 de unităţi de primiri urgenţe şi a trei centre comunitare integrate medico-sociale.

Noul guvern mai promite dotarea fiecărui spital judeţean cu echipamente de imagistică moderne, cu echipamente pentru analize de laborator, cu paturi pentru arşi, înlocuirea treptată a parcului actual de ambulanţe şi "încurajarea dezvoltării centrelor de excelenţă şi cercetare medicală, de diagnostic şi tratament, pe lângă universităţile şi facultăţile de medicină care vor putea atrage şi specialişti care vor să revină în România", dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, cât şi pentru a doua opinie, onorariul medicului care deserveste centrul fiind separat de serviciul medical în decontarea serviciilor medicale şi dezvoltarea şi implementarea serviciilor e-health la nivel naţional prin fonduri nerambursabile. 

Medicamente

Guvernul PSD promite şi reducerea cu minimum 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul şi au înregistrate medicamente generice, precum şi un program naţional prin care, pentru fiecare boală, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa.

În programul de guvernare al PSD mai sunt prevăzute repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independenţei în domeniul productiei vaccinurilor şi dezvoltarea companiei Unifarm, ca principală instituţie cu atribuţii de import şi distribuţie a medicamentelor şi în vederea asigurării continuităţii aprovizionării şi desfacerii acestora către populaţie. 

Salarii mai mari pentru cadrele medicale şi 0 % impozit pe venit pentru medici

"Revizuirea sistemului de salarizare în direcţia flexibilizării şi stimulării performanţei şi competitivităţii personalului din sistemul medical" este o alt[ pomisiune a Guvernului PSD.

Astfel, nivelul salariilor la 1 ianuarie 2018 ar urma să fie: pentru medic rezident anul I - 1.200 de euro brut, medic specialist gr. V, clinic: 2.650 de euro brut, medic primar, gr. V, clinic: 3.377 euro brut, medic primar, gr. V, ATI / urgenţă: 3.600 euro, brut). 

În programul de guvernare sunt prevăzute şi:

- 0 % impozit pe venit pentru medici.

- dublarea salariilor asistenţilor medicali începând cu 1 ianuarie 2018. 

 - 2.150 lei salariul minim brut pentru infirmieri şi asistenţi sociali începând cu 1 ianuarie 2018. 

- 2.500 salariul minim brut pentru angajaţi cu studii superioare asistenţă socială începând cu 01.01.2018.  

- tichete de vacanţă (1 tichet de vacanţă pentru toti bugetarii din sistemul medical, la nivelul salariului minim pe economie din acel an).   

- stabilirea unui fond de premiere în limita a 5% din cheltuielile de salarizare la nivelul fiecărui ordonator de credite, pe baza unor criterii de performanţă transparente stabilite cu partenerii sociali. 

Mai mulţi bani şi pentru programele naţionale de sănătate

Un alt obiectiv al programului de guvernare este dezvoltarea programelor naţionale şi continuarea celor existente prin alocarea unor fonduri suplimentare raportat la perioada 2015-2016, introducerea unor programe noi, cum ar fi depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major pornind de la patologia hipertensivă (hipertensivul cu valori mari şi risc crescut) şi stabilirea unui capitol bugetar distinct alocat bolilor rare.

De asemenea, este prevăzută operaţionalizarea şi utilizarea Dosarului Electronic al Pacientului care va cuprinde toate datele de sănătate şi care va sta la baza Registrelor Naţionale pentru fiecare patologie în parte şi adoptarea Legii sănătăţii cel târziu la 31 decembrie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.