În timp ce preţurile la energie continuă să crească, iar impactul clădirilor asupra mediului înconjurător devine din ce în ce mai evident, proprietarii sunt puşi în faţa unei provocări majore: cum să-şi reducă facturile la utilităţi şi amprenta de carbon?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunsul se află în certificatul energetic pentru clădiri, un instrument esenţial care le oferă proprietarilor o perspectivă clară asupra performanţei energetice a clădirilor şi le ghidează spre soluţii eficiente.

A fost introdus inclusiv în ţara noastră conceptul de clădire NZEB (Nearly Zero Energy Buildings).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Ce este certificatul energetic (certificatul de performanţă energetică pentru clădiri)?

Certificatul energetic este un document cuprinzător care evaluează consumul anual de energie al unei clădiri pentru încălzire, răcire, ventilare, iluminat şi apă caldă.

Acesta atribuie fiecărei proprietăţi o clasă energetică, de la A+ (cele mai eficiente) la G (cele mai puţin eficiente), în funcţie de consumul specific de energie raportat la suprafaţa utilă.

Preţul certificatului energetic este accesibil, iar utilitatea lui este foarte mare (vom discuta în continuare aceste aspecte).

Importanţa certificatului pentru proprietari

Pentru proprietari, acesta reprezintă mult mai mult decât un simplu document obligatoriu.

El oferă informaţii valoroase care pot ghida deciziile de renovare şi investiţii, ducând la economii semnificative pe termen lung:

  1. Identificarea punctelor slabe: El evidenţiază zonele cu pierderi mari de energie, permiţând proprietarilor să îşi concentreze eforturile asupra măsurilor de eficienţă energetică cele mai potrivite. De exemplu, acesta poate arăta că principala cauză a consumului ridicat este izolaţia termică necorespunzătoare a pereţilor exteriori sau sistemul învechit de încălzire.
  2. Estimarea economiilor potenţiale: Prin analiza detaliată a consumului actual şi a recomandărilor de îmbunătăţire, proprietarii pot estima cât de mult ar putea economisi prin implementarea măsurilor sugerate. Aceste economii pot fi semnificative, ajungând până la 40-50% din facturile la utilităţi pentru o clădire rezidenţială renovată corespunzător.
  3. Creşterea valorii imobiliare: Clădirile cu clase energetice superioare sunt din ce în ce mai căutate pe piaţa imobiliară, datorită costurilor reduse de întreţinere şi confortului sporit. Prin urmare, investiţiile în eficienţă energetică pot creşte semnificativ valoarea unei proprietăţi în cazul unei vânzări sau închirieri viitoare.
  4. Acces la programe de finanţare: Multe ţări (inclusiv România) oferă granturi, credite avantajoase sau facilităţi fiscale pentru proprietarii care doresc să îmbunătăţească performanţa energetică a clădirilor. Certificatul energetic este adesea un document obligatoriu pentru accesarea acestor programe de finanţare.

Paşii către un certificat energetic

Pentru a obţine un certificat energetic, proprietarii trebuie să angajeze un auditor energetic autorizat. Acesta va efectua o inspecţie amănunţită a clădirii şi va studia o serie de acte ale acesteia, evaluând caracteristicile termice ale anvelopei, sistemele de încălzire, răcire şi ventilare, precum şi sursele de energie utilizate.

Pe baza calculelor complexe, auditorul va determina consumul anual de energie al clădirii şi emisiile echivalente de dioxid de carbon.

Aceste informaţii, împreună cu recomandările de îmbunătăţire, vor fi cuprinse în certificatul energetic final.

Ce informaţii conţine certificatul energetic?

Certificatul de performanţă energetică pentru clădiri oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra performanţei energetice a clădirii, incluzând:

  • Identificarea proprietăţii şi datele tehnice ale construcţiei;
  • Consumul anual de energie, defalcat pe categorii (încălzire, răcire, iluminat etc.);
  • Emisiile echivalente de dioxid de carbon;
  • Clasa energetică atribuită (de la A+ la G);
  • Recomandări detaliate pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice etc.

Aceste informaţii oferă proprietarilor o bază solidă pentru luarea deciziilor cu privire la investiţiile în eficienţă energetică şi stabilirea unei strategii pe termen lung pentru reducerea consumului de energie şi a costurilor asociate.

Renovări frecvente pentru eficienţă maximă

Important de reţinut este că certificatul energetic are o perioadă de valabilitate limitată, de 10 ani de la data emiterii lui.

După expirarea acestei perioade (sau mai repede, după efectuarea lucrărilor, dacă clădirea a fost supusă lucrărilor de renovare majoră), un nou certificat trebuie obţinut pentru a reflecta schimbările în performanţa energetică a clădirii.

Prin urmare, se recomandă ca proprietarii să efectueze renovări ale clădirii pentru îmbunătăţiri ale eficienţei energetice, ghidaţi de recomandările din certificatele energetice.

Acest proces continuu de optimizare va asigura menţinerea unei clase energetice ridicate şi realizarea de economii semnificative pe termen lung.

În concluzie, certificatul de performanţă energetică pentru clădiri reprezintă un instrument valoros pentru proprietari, oferind informaţii detaliate şi recomandări practice pentru reducerea consumului de energie şi a costurilor asociate.

Prin investiţii inteligente în eficienţă energetică, ghidate de certificatul energetic, proprietarii pot obţine economii semnificative, pot creşte valoarea proprietăţilor lor şi pot contribui la eforturile de protecţie a mediului înconjurător.

Este un câştig de toate părţile - pentru buzunarele proprietarilor, pentru confortul locatarilor şi pentru sustenabilitatea planetei noastre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.