Ridicarea deşeurilor din peste 80 de localităţi ale judeţului Prahova este pusă în pericol de neînţelegerile dintre două firme, United Waste Solutions (UWS) SRL, fosta companie Rosal, care colectează deşeuri şi Vitalia Servicii pentru Mediu, care administrează o rampă de gunoi. UWS acuză Vitalia de ”şantaj” pentru a obţine schimbarea termenilor contractuali, în timp ce Vitalia cere ”garanţie bancară având în vedere istoricul de rău platnic” al fostei firme Rosal. Autorităţile din judeţ au intervenit şi au obţinut rezolvarea temporară a problemei, însă numai pentru următoarea săptămână.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Facem cunoscut faptul că suntem în imposibilitatea de colectare a deşeurilor menajere din zonele aflate în responsabilitatea noastră. Motivul este cel al refuzului operatorului gropii de gunoi de la Boldeşti Săceni, societatea Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deşeurilor SRL, de a permite descărcarea maşinilor în spaţiul pe care-l administrează şi care, conform sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Prahova trebuie folosit exclusiv în interesul cetăţenilor judeţului”, se arată într-un document transmis de compania Unites Waste Solution, fosta Rosal.

Potrivit companiei, ”refuzul societăţii Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deşeurilor SRL este motivat de aşa-zisa lipsă a unor autorizaţii emise de instituţiile reglementatoare din domeniu, lucru care se dovedeşte, evident a fi fals, schimbarea numelui şi a formei de organizare a societăţii noastre din Rosal Grup SA în United Waste Solution SRL nemodificând în niciun fel statutul nostru şi nici relaţiile cu partenerii noştri”.

”În fapt, Vitalia încearcă să schimbe, prin şantaj, condiţiile contractuale asumate în momentul delegării serviciului de depozitare a deşeurilor, obligându-ne să ne asumăm pata în avans a serviciilor prestate, lucru de neacceptat în condiţiile în care facturarea şi plata serviciilor prestat de noi se face în medie la 45 de zile”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi document compania cere ”de urgenţă acceptarea şi semnarea contractului” de către Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deşeurilor SRL ”în condiţiile stabilite de actele administrative emise de autorităţile judeţene prahovene pentru a nu pune în pericol sănătatea cetăţenilor”.

Compania aminteşte că, în perioade precum este minivacanţa de 1 Decembrie, ”gradul de generare a deşeurilor creşte în mod semnificativ”.

În replică, firma care administrează rampa de gunoi de la Boldeşti Scăeni, Vitalia Servicii pentru Mediu, cere garanţii bancare invocând ”istoricul de rău platnic” al fostei companii Rosal, devenită UWS.

”Compania Vitalia, operatorul gropii de gunoi Boldeşti-Scăeni, anunţă ca acceptă deşeurile municipale de la United West Solution (fostul Rosal) DOAR cu respectarea STRICTĂ a tuturor condiţiilor juridice legale şi cu prezervarea echilibrului său financiar, afectat deja de existenţa unor creanţe neîncasate de peste 6 milioane lei de la grupul de firme Rosal-UWS-SWO-Blue Planet”, a transmis firma.

Potrivit acesteia, ”solicitarea de plată în avans are ca justificare istoricul de neplată a sumelor datorate către Vitalia de către societatea Rosal Group S.A, situaţie cu ne-am confruntat în ultimii zece ani, cât şi debitele mari restante ale operatorului TMB, societatea S.W.O SRL, afiliată Rosal Group S.A”.

”Din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat – TVA şi contribuţie pentru economia circulară. Precizăm şi că în prezent, U.W.S SRL – fostă Rosal are conturile blocate, având în curs mai multe dosare de executare silită. De asemenea, dorim să amintim că, până ieri după-amiază, compania nu întrunea nicio altă condiţie legală esenţială unui operator de salubrizare – respectiv autorizaţia de mediu pe care o obţinut-o pe repede înainte în jurul orelor 16.00 printr-o decizie de transfer din partea APM 50/18146. Prin adresa 18146/29.11.2023, APM aducea la cunoştinţă instituţiilor şi companiei UWS că nu deţine Autorizaţie de Mediu pentru colectare. Aşadar, până ieri nu s-a putut discuta cu acest operator din punct de vedere legal”, a mai transmis operatorul gropii de gunoi.

Potrivit acestuia, ”pentru a permite colectarea deşeurilor, societatea U.W.S SRL trebuie să deţină calitatea de operator de salubrizare în cadrul SMID Prahova prin încheierea unor documente cu ADI Managementul deşeurilor şi licenţă ANRSC de operare a serviciului de salubrizare emisă către U.W.S  SRL”.

”Tocmai pentru a nu se ajunge la o situaţie precum cea actuală în care cetăţenii să aibă de suferit, încă din luna octombrie Vitalia a înaintat operatorului U.W.S SRL – fost Rosal Group S.A un contract de prestări servicii de depozitare a deşeurilor menajere cu plata în avans a cantităţilor estimate a fi depozitate sau cu prezentarea unei scrisori de garanţie bancară. Societatea UWS nu a dat nici un răspuns la acest demers”, a mai transmis Vitalia Servicii pentru Mediu.

Directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova”, Cristian Ganea, a declarat, joi seară, pentru News.ro, că în urma unei şedinţe la care au participat reprezentanţii celor două firme, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu şi reprezentanţii mai multor instituţii deconcentrate cu atribuţii în protecţia mediului şi a sănătăţii, cele două companii au ajuns la un acord.

”Am depăşit momentul pentru perioada imediat următoare. Cele două firme încheie un contract pe o săptămână, cu garanţie bilet la ordin, iar activitatea va fi reluată, până pe 8 decembrie”, a afirmat Cristian Ganea.

Problemele dintre cele două firme apar la scurt timp după ce procurorii au descoperit, lângă Ploieşti, o groapă ilegală de gunoi, amenajată în locul unei foste balastiere şi unde erau aruncate deşeuri colectate din mai multe localităţi inclusiv din Ploieşti.

Unul dintre principalii suspecţi în acest caz este un om de afaceri din Ploieşti, care se află sub control judiciar în acest dosar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.