În sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale de state şi 34 de spitale private fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate, arată Ministerul Sănătăţii, care a cerut remedierea acestei situaţii până la 1 noiembrie, în caz contrar spitalele respective urmând să nu mai primească sânge şi produse sanguine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii (MS) a centralizat situaţia autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. Datele furnizate ministerului de către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele au fost comparate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii, precizează MS. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de Direcţiile de Sănătate Publică.

Printre spitalele care nu sunt autorizate să facă transfuzii, dar au primit sânge în 2016, se află mai multe unităţi sanitare din Bucureşti: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu", Spitalul de Arşi, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalul de Copii "Victor Gomoiu".  Pentru alte unităţi, cum ar fi Spitalul CF2 sau Spitalul Elias nu există date de la DSP, mai arată ministerul.

Pe lista spitalelor neautorizate pentru transfuzii mai figurează, între altele: Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Copii Braşov, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău - secţia ATI Maternitate, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologice "Victor Babeş" Timişoara, Spitalul Municipal Oradea.

LISTA spitalelor neautorizate

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a hotărât ca, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din Direcţiile de Sănătate Publică să verifice toate unităţile de transfuzii neautorizate, precizează MS.

Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie, iar DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni, mai arată ministerul.

Potrivit MS, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare.

De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu Unitate de Transfuzie Sanguină autorizată sau de către Centrul de Transfuzie judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare, arată MS.

"Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri", mai anunţă Ministerul Sănătăţii.

Anchetatorii bucureşteni au deschis dosar de cercetare pentru vătămare corporală din culpă în cazul femeii căreia, la Spitalul Clinic CF2 din Capitală, i-a fost făcută o transfuzie de sânge din altă grupă sanguină decât cea pe care o are, a anunţat, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem s-a reţinut faptul că, la  26 iulie, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale ginecologice, unei persoane vătămate i-a fost transfuzată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea în fapt.
 
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti va sesiza Colegiul Medicilor în legătură cu un posibil caz de malpraxis al medicului anestezist de la Spitalul CF 2, după ce a fost audiată asistenta medicală din cauza căreia s-ar fi făcut transfuzia de sânge greşită, a declarat marţi, pentru News.ro, directorul instituţiei, Cristina Pelin.
 
Femeia căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită de sânge la Spitalul CF 2 este în stare gravă, dar staţionară, fiind intubată şi ventilată mecanic, iar medici speră să nu fie nevoie să o opereze din nou, a declarat, luni, pentru News.ro, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă (SUUB) Bucureşti, Dragoş Daviţoiu.

Femeia a fost mutată, vineri, de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, la cererea familiei.

Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită, după cel de la Spitalul de Arşi. O femeie în vârstă de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, când i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.