Uniunea Armenilor din România şi Arhiepiscopia Bisericii Armene din România organizează luni, începând cu ora 17:00, în Alveola Media din Piaţa Victoriei (latura cu Parcul Kiseleff) un miting de solidaritate pentru a susţine refugiaţii armeni din regiunea Arţakh (Nagorno-Karabakh). Mitingul de solidaritate are ca scop atragerea atenţiei asupra situaţiei dificile în care se află armenii din Arţakh (Nagorno-Karabakh şi susţinerea lor în aceste momente deosebit de grele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După nouă luni de blocadă impusă de guvernului Azerbaidjanului, în care au fost privaţi de hrană, medicamente, alimente esenţiale pentru copii şi alte necesităţi vitale, peste 100.000 de oameni, pentru care Arţakhul (Nagorno Karabakhul) a fost o casă de mai multe generaţii, s-au trezit acum fără cămin. Mulţi, inclusiv copiii mici, au fost strămutaţi de două ori în ultimii câţiva ani după războiul de 44 de zile din septembrie 2020”, precizează organizatorii. 

Uniunea Armenilor din România arată că, în doar câteva zile, populaţia paşnică de peste 100.000 de armeni a fugit din Arţakh, confruntându-se cu o persecuţie etnică sistematică din partea forţelor azere.

”Comunitatea internaţională abia a observat aceste atrocităţi, aşa că acum, dormind în corturi, pe podelele hotelurilor, restaurantelor şi uneori, pe străzile oraşelor de graniţă, familiile armene traumatizate, cu câte o sacoşă de bunuri pe care au apucat să le ia în grabă, în fuga lor spre adăpost, sunt nevoite să o ia de la capăt. Acest exod aminteşte, prin amploarea şi motivaţia sa, de perioada Genocidului Împotriva Armenilor din Imperiul Otoman, de la sfârşitul Primului Război Mondial. Pentru prima dată în peste două milenii, regiunea Arţakh (Nagorno Karabakh) nu va mai fi locuită de armeni. Prin felul în care se desfăşoară, această operaţiune de purificare etnică corespunde definiţiei date în anul 1992 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin care se spunea că operaţiunile de purificare etnică reprezintă o formă de genocid, chiar dacă ele nu sunt însoţite de ucideri în masă. Din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă acum în Arţakh (Nagorno Karabakh) nu reprezintă doar o crimă împotriva umanităţii, ci un genocid”, afirmă Uniunea.

Uniunea Armenilor din România a lansat de asemenea un Apel pentru apărarea drepturilor omului şi a patrimoniului cultural din Nagorno-Karabah.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.