Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, în debutul şedinţei de guvern, că începând de vineri dimineaţă şi până sâmbătă în aproape toată ţara va fi cod galben de polei, fiind scutite de acest fenomen metorologic Capitala şi cele 8 judeţe afectate în prezent de zăpadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă informez că mâine, de la 5.00 dimineaţă, până sămbătă, la ora 12.00, vom intra pe cod galben de polei. Vor fi precipitaţii mixte, moderate cantitativ, vânt şi ninsori viscolite la munte. Vom avea acest cod galben în aproape toată ţara, mai puţin în cele opt judeţe greu încercate în această perioadă şi în Capitală. A fost o perioadă extrem de dificilă în care ne-am mobilizat extrem de bine şi sunt sigură că o vom face şi pe viitor”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Totodată, ea a făcut un bilanţ al acestei perioade în care a nins abundent, afirmând că în acest moment nu mai sunt persoane blocate din cauza zăpezii şi că începând cu ora 13.00 nu mai există nicio autostradă sau drum naţional blocat.

”La nivelul Ministerului Afacerilor Interne am asigurat pe toată perioada codurilor portocaliu şi galben coordonarea tuturor activităţilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor meteorologice periculoase. În judeţele afectate de fenomenele meteorologice severe, situaţia se prezintă astfel: nu mai sunt persoane blocate din cauza zăpezii. Începând cu ora 13.00 nu mai există nicio autostradă sau drum naţional blocat. Se mai lucrează pe 37 de drumuri judeţene din cinci judeţe”, a afirmat ministrul de Interne.

De asemenea, Dan a mai anunţat că toate aeroporturile sunt deschise şi nu sunt curse aeriene anulate, însă există în continuare trenuri care au întârzieri, dar şi anulate.

”Pe patru linii de cale ferată sunt restricţii şi 18 trenuri sunt cu întârzieri de peste 60 de minute. De asemenea, avem şi 107 trenuri anulate. Toate porturile maritime sunt deschise. Circulaţia prin punctele de trecere frontieră fluvială de la Dunăre este închisă din cauza gheţii formate. Nu sunt puncte de trecere a frontierei terestre închise. Toate avariile la reţeaua de alimentare cu energie electrică au fost remediate”, a arătat Carmen Dan.

Ea a mai precizat că joi cursurile şcolare sunt suspendate în totalitate în Bucureşti şi 11 judeţe, iar vineri, 13 ianuarie, copiii nu merg la cursuri în Capitală şi în alte nouă judeţe.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa că avertizarea cod galben de polei, favorizat de precipitaţiile mixte moderate cantitativ şi intensificări ale vântului şi ninsori viscolite la munte, va viza 31 de judeţe din ţară.

Judeţele afectate de codul galben sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Harghita, Braşov, Argeş, Olt, Covasna, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

Astfel, de vineri dimineaţă până sâmbătă la prânz, vor fi precipitaţii mixte asociate cu polei în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în nord-vest şi la munte cantităţile vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat. În prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat în Banat şi Crişana, iar după-amiază, în Transilvania şi nordul Moldovei.

De asemenea, poleiul se va depune şi în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, când va fi semnalat şi în restul teritoriului.

La munte, vor fi ninsori moderate cantitativ şi temporar viscolite. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsorile se vor extinde în regiunile intracarpatice. Aici, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe oră.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră şi trecător peste 70 de kilometri pe oră şi în regiunile vestice în cursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit meteorologilor.

ANM a transmis şi o informare meteorologică, potrivit căreia, de joi, ora 13, până vineri, la ora 5, la munte vântul va avea intensificări cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafalele vor depăşi temporar 80 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.

În regiunile sud-estice, sudice şi centrale, vântul va sufla cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.