Secretarul de stat Mădălina Turza a afirmat că Guvernul României nu oferă privilegii speciale sau drepturi suplimentare cetăţenilor ucraineni aflaţi în ţara noastră, precizând că autorităţile încearcă integrararea acestora, să devină independenţi, să poată munci în România, încercând să fie eliminate riscurile la care ar fi supuşi. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind implementarea Planului Naţional de măsuri privind protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, care beneficiază de protecţie temporară în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor a fost stabilit ca fiind compus din două dimensiuni ale intervenţiei. Pe de o parte, vorbim de răspunsuri de urgenţă, atunci când ne-am aflat în perioada de criză şi cetăţenii ucraineni intrau în România şi a trebuit să răspundem în mod direct şi imediat, iar pe de altă parte, vorbim de răspunsul pe termen mediu şi lung, pentru că, nu-i aşa, avem astăzi aproape 100 de mii de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România”, a declarat Mădălina Turza. 
Ea a precizat că Guvernul nu oferă privilegii sau drepturi speciale pentru cetăţenii din Ucraina aflaţi în ţara noastră. 
“Aş vrea să fac o precizare de la bun început. Guvernul României nu oferă privilegii speciale sau drepturi suplimentare cetăţenilor ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre, ci doar încercăm să facem în aşa fel încât să îi integrăm în România, astfel încât ei să devină independenţi, să poată munci în România şi, foarte important, încercăm în felul acesta să adresăm o serie de riscuri la care ar putea fi expuşi în cazul în care ei nu ar fi integraţi în ţara noastră. De exemplu, riscul de a fi exploataţi, de a fi traficaţi, de a trăi pe străzi, de a îngroşa rândurile şomajului”, a transmis Mădălina Turza. 
Ea a precizat că această ordonanţă oferă soluţii în mai multe domenii printre care sănătate, educaţie, muncă. 
“Prin urmare, planul de măsuri care a fost astăzi aprobat prin prin Ordonanţă de Urgenţă este rezultatul a şase grupuri de lucru realizate la nivelul ministerelor şi el vine să ofere soluţii proactive în domeniul sănătăţii, educaţiei, muncii, locuirii pentru copii şi pentru persoane vulnerabile. O să vă dau câteva exemple. Vorbim aici de cursuri intensive de limba română, pentru ca persoanele din Ucraina care rămân la noi în ţară să se poată angaja în regim de urgenţă, facilităţi pentru angajatorii care angajează persoane cu protecţie temporară din Ucraina la noi în ţară. De asemenea, identificarea tuturor copiilor ucraineni care se află astăzi răspândiţi pe teritoriul ţării noastre, în jur de 40.000 pentru a ne asigura că ei merg la şcoală, pentru ca părinţii lor să poată munci şi pentru a ne asigura că sunt feriţi de tot felul de riscuri la care pot fi supuşi”, a explicat secretarul de stat. 
Mădălina Turza a precizat că valoarea acestui plan este de 196 de milioane de euro. 
“De asemenea, pregătirea şcolilor şi a profesorilor ca ei să poată să acomodeze copii din Ucraina în învăţământul preuniversitar, ceea ce România nu a mai făcut până acum, şi o serie întreagă de măsuri pe zona de sănătate, unde vizăm inclusiv măsuri de sănătate publică. Trebuie să ştiţi că toate aceste măsuri cuprinse în planul Planul Naţional reprezintă în fapt şi o creştere a capacităţii administrative a utorităţilor locale, a autorităţilor centrale, pentru că el aduce o îmbunătăţire a resursei umane şi a diferitelor tipuri de activităţi şi programe pe care oricum le derulam. Valoarea totală a acestui plan naţional de măsuri este de aproximativ 196 de milioane de euro, din care o mare parte va fi programată şi decontată din fondurile europene, atât cele din exerciţiul precedent, cât şi din exerciţiul următor, iar ceea ce nu este eligibil ca şi cheltuială pe zona fondurilor europene, va fi suportat de la bugetul de stat”, a mai transmis Mădălina Turza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.