Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, medicul Horaţiu Moldovan, a afirmat că atunci când va exista o bancă de organe animale perfect compatibilă cu omul, atunci toate organele bolnave ale omului se vor putea transplanta în condiţii optime. El a explicat că organismul animal modificat genetic poate fi chiar mai compatibil decât un alt organism uman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Horaţiu Moldovan a declarat joi, la Maratonul bolilor cardiovasculare de la Medika TV, că medicina de transplant se orientează spre soluţii tehnice noi. 
“Există mulţi mai mulţi pacienţi pe listele de aşteptare, mult mai mulţi oameni care au nevoie de operaţii de transplant, şi nu numai de inimă, dar noi ne referim la transplantul de inimă faţă de numărul de corduri disponibile. Aceasta face ca medicina de transplant, chirurgia de transplant să se orienteze spre soluţii tehnice noi şi care să producă organe de transplant mai mult şi astfel să beneficieze din ce în ce mai mulţi oameni de ele. Este de notorietate o nouă deschidere care s-a realizat recent în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Loma Linda, unde o echipă a realizat primul transplant şi, mai recent, al doilea transplant de cord de la porcul transgenic. Deci este vorba de un xenotransplant când se prelevează o inimă de la un organism animal, dar modificat transgenic, prin inginerie genetică, astfel încât el să devină compatibil cu organismul uman. Astfel, organele vor fi probabil mult mai mult disponibile pentru operaţia de transplant”, a explicat Horaţiu Moldovan. 
El a mai afirmat că atunci când vom dispune de o bancă de organe animale compatibilă cu omul atunci toate organele se vor putea transplanta în condiţii optime. 
“Este o direcţie importantă de dezvoltare care se deschide în acest moment şi este foarte probabil că începând cu anul 2024, această realitate va revoluţiona medicina în general, mă refer la toată chirurgia de transplant, pentru că în momentul în care vom dispune de o bancă de organe animale perfect compatibilă cu omul, toate organele bolnave ale omului se vor putea transplanta în condiţii optime. Forţând lucrurile, dar având o bază ştiinţifică, organismul animal modificat genetic poate fi chiar mai compatibil decât un alt organism uman. Se copiază matricea genetică identică pentru receptorul la care se preconizează operaţia de transplant. Trebuie să ne gândim că suntem în faţa acestei deschideri spectaculoase în medicină”, a mai declarat Horaţiu Moldovan.
El a adăugat că multe boli vor putea fi tratate cu succes în acest mod. 
“În momentul în care vom putea face asta, vom putea trata diabetul, vom putea transplanta pancreasul şi elimina diabetul, care are o prevalenţă imensă în populaţie, vom putea trata radical insuficienţa renală, vom putea transplanta nelimitat pacienţii cu insuficienţă renală cronică, eliminând astfel necesitatea de dializă. Vom putea transplanta ficat, vom combate bolile cronice de ficat. De asemenea, bolile cardiace vor putea din ce în ce mai mult să beneficieze de acest tratament substitutiv versus soluţiile paleative de până acum”, a mai afirmat Horaţiu Moldovan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.