Guvernul a aprobat Raportul privind implementarea de către România a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi transmiterea documentului către Comitetul ONU privind persoanele cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul discutat şi aprobat, miercuri în şedinţa de Guvern, conţine evoluţiile legislative şi măsurile adoptate pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi  în perioada scursă de la ratificarea de către România a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în anul 2010, până la sfârşitul anului 2021, arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Pentru România, ratificarea Convenţiei reprezintă un angajament politic ,,de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi în condiţii de egalitate a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi şi de a promova respectul pentru demnitatea lor intrinsecă”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit art. 35 din Convenţie, România are obligaţia de a prezenta Comitetului pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, prin secretarul general al Naţiunilor Unite, un raport cuprinzător asupra măsurilor luate pentru punerea în aplicare a obligaţiilor ce îi revin, în conformitate cu Convenţia, şi asupra progresului făcut în această privinţă.

Implementarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi este un proces de durată care necesită colaborarea cu toţi actorii implicaţi în viaţa persoanelor cu dizabilităţi, iar prezentarea raportului în faţa Comitetului ONU presupune cartografierea şi analiza cantitativă şi calitativă a evoluţiei situaţiei persoanelor cu dizabilităţi din România, a cadrului normativ în domeniu, din perspectiva Convenţiei, precum şi prezentarea unor date relevante, capabile să reflecte evoluţia situaţiei reale a persoanelor cu dizabilităţi din România, mai indică sursa citată.

Ariile de interes acoperite de Raport vizează: prevederile generale ale Convenţiei; drepturi; egalitatea şi nediscriminarea; femei cu dizabilităţi, copii cu dizabilităţi; creşterea gradului de conştientizare; accesibilitate; dreptul la viaţă; situaţii de risc şi urgenţe umanitare; recunoaşterea egală în faţa legii; accesul la justiţie;  libertatea şi siguranţa persoanei; interzicerea torturii şi a pedepselor sau  tratamentelor crude, inumane sau degradante; a exploatării, violenţei şi abuzului; protejarea integrităţii persoanei; libertatea de mişcare şi cetăţenia; viaţă independentă şi integrare în comunitate; mobilitatea personală; libertatea de expresie şi opinie şi accesul la informaţie; dreptul la viaţă personală; respectul pentru cămin şi familie; educaţia; sănătate; abilitare şi reabilitare; munca şi încadrarea în muncă; standarde de viaţă şi de protecţie socială adecvate; participarea la viaţa politică şi publică; participarea la viaţa culturală, activităţi recreative, timp liber şi sport;  statistici şi colectarea datelor; cooperare internaţională; implementarea şi monitorizarea naţională.

Documentul a fost elaborat cu contribuţia ministerelor şi autorităţilor publice implicate în implementarea Convenţiei, corespunzător ariei de competenţă şi expertiză a fiecăruia, sub directa coordonare a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Ministerului Afacerilor Externe, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.