Elevii Bakery School au câştigat toate cele trei locuri de pe podium Competiţia WorldSkills secţiunea Cofetari-Patiseri, care a avut loc sâmbătă, la Cluj-Napoca. Ei vor reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internaţională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locul 1 a fost câştigat de Matei Natalia Irina, eleva clasei a X-a a Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, elevă a Bakery School Cluj. Pe locul 2, respectiv 3, s-au clasat Dumitrache Andreea şi Burlan Georgiana de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtăşeşti (ambele eleve Bakery School Tărtăşeşti).

La categoria Brutărie, primele două locuri au fost câştigate de elevii Bakery School din Tărtăşeşti - Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, respectiv de Stoica Mihai Alexandru şi Tudorache Iosif Pavel, iar locul III de Lovinescu Ariton Alexia, elevă a Colegiului "Vasile Lovinescu" din Fălticeni.

A doua ediţie a Competiţiei WorldSkills de Cofetari-Patiseri şi Brutari este destinată elevilor de liceu care studiază industria cofetăriei şi a brutăriei şi îşi doresc să îşi urmeze pasiunea la nivel de excelenţă.

Structurată pe două secţiuni - Cofetari-Patiseri şi Brutari -, competiţia le oferă tinerilor oportunitatea de a-şi demonstra abilităţile şi cunoştinţele dobândite, fiind provocaţi să soluţioneze într-un timp predefinit probe practice de concurs precum realizarea a trei tipuri de tarte (cofetari-patiseri) sau coacerea unui Cinnamon Roll, a unei pâini Fougasse şi a unei brânzoaice (brutari), dar şi să dea dovadă de abilităţi ca atenţia la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor. În deschiderea ediţiei a II-a, în 12 aprilie, a fost organizată, conform standardelor internaţionale WorldSkills, ziua de familiarizare şi cunoaştere, atât a competitorilor, cât şi a spaţiului de lucru.

„De aproape patru ani, elevii noştri dovedesc ce frumoasă şi cool este această meserie. Dar mai ales, de viitor! Calificarea, pentru al doilea an consecutiv, la olimpiada internaţională ne dă imboldul de a continua să investim în viitorul acestor copii şi, implicit, în viitorul forţei de muncă din această industrie. Puratos România a investit în cele două şcoli Bakery School, din Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa şi cea din Cluj-Napoca, peste 350.000 de euro în ultimii patru ani. Iar prima generaţie de elevi au absolvit, anul trecut. Suntem mândri să anunţăm că deja mulţi absolvenţi lucrează în industrie şi au o carieră promiţătoare în faţă”, a declarat Andreea Ciocănescu, Marketing Manager Puratos România.

Câştigătorii acestei ediţii, evaluaţi de jurii formate din profesionişti din industria cofetăriei şi a brutăriei, profesori, sunt:

Cofetari-Patiseri:
Locul I: Matei Natalia Irina - Colegiul Tehnic "Raluca Ripan" Cluj-Napoca (şi elevă Bakery School)
Locul al II-lea: Dumitrache Andreea - Liceul Tehnologic "Marin Grigore Năstase" Tărtăşeşti (şi elevă Bakery School)
Locul al III-lea: Burlan Georgiana - Liceu Tehnologic "Marin Grigore Năstase" Tărtăşeşti (şi elevă Bakery School)

Brutari:
Locul I: Stoica Mihai Alexandru, Liceul Tehnologic "Marin Grigore Năstase", Tărtăşeşti (elev Bakery School)
Locul al II-lea: Tudorache Iosif Pavel, Liceul Tehnologic "Marin Grigore Năstase", Tărtăşeşti (elev Bakery School)
Locul al III-lea: Lovinescu Ariton Alexia, Colegiul "Vasile Lovinescu", Falticeni

Câştigătorul fiecărei secţiuni va reprezenta ţara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internaţională de Meserii WorldSkills Lyon 2024. Odată cu această finală, s-a format Lotul Naţional WorldSkills de Cofetari-Patiseri, respectiv Brutari. Elevii clasaţi pe podiumurile fiecărei secţiuni vor fi pregătiţi de Cristina Oşan (cofetărie) şi Ciprian Dinu (brutărie), experţi WorldSkills Internaţional, în cadrul unor competiţii de antrenament desfăşurate în afara ţării.

"Avem încredere că această competiţie îi pune în valoare pe brutarii şi cofetarii de mâine şi că arată întregii societăţi cât de departe poţi ajunge din punct de vedere profesional în aceste domenii. Este suficient să îţi urmezi pasiunea şi să te laşi îndrumat de experţii din domeniu. Pentru primii 3 elevi clasaţi în fiecare secţiune, cei care formează de acum Lotul National WorldSkills de Cofetari-Patiseri şi de Brutari, deja pregătim primele sesiuni de formare intensivă şi primele competiţii internaţionale de antrenament. Ca şi în cazul sportivilor de performanţă, pregatirea membrilor lotului naţional continuă şi după câştigarea fazei naţionale a competiţie. Ştim cât de importantă este implicarea şi munca profesorilor coordonatori din liceele tehnologice în descoperirea şi şlefuirea acestor tineri talentaţi. De aceea, prin proiectele şi programele noastre actuale şi viitoare dorim să îi sprijinim continuu în activitatea lor", a declarat Simona Păcurar, organizator şi manager proiect WorldSkills România.

Competiţia WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtăşeşti jud. Dâmboviţa, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca şi găzduită de Centrul de Inovaţie Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024 şi se găseşte la poziţia 11, capitolul O Învăţământ profesional şi tehnic, punctul 1 Concursuri şcolare pe domenii/Discipline de studii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.