Tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău s-ar putea repeta a treia oară, după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis o contestaţie formulată de 6 persoane care nu sunt de acord cu decizia Biroului Electoral Central care a validat a doua tragere la sorţi. Decizia Curţii de apel este atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Buzău a reluat, pe 18 aprilie, tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău, după ce prima tragere la sorţi a fost contestată, invocându-se încălcarea anumitor dispoziţii din Legea nr 115/2015.

"BEC constată următoarele deficienţe: înscrierea magistraţilor întocmită de Preşedintele Tribunalului Buzău a unor persoane care nu sunt magistraţi în exerciţiu la Tribunalul Buzău sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, fiind magistraţi la alte instanţe sau persoane care nu au calitatea de magistraţi în sensul Legii nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, nerespectarea în cazul mai multor desemnări a criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei persoanei unde a fost desemnată...Observând că din problemele administrate în cauză enumerate anterior reiese fără echivoc încălcarea dispoziţiilor art.26 alin. (5) din Legea 115/2015, deşi anterior prin mai multe adrese de răspuns către tribunale, BEC şi-a exprimat punctul de vedere în sensul că 'magistraţii să fie magistraţi în exerciţiu la tribunalul competent să efectueze desemnarea acestora, respectiv Parchetului de pe lângă acesta', nefiind reglementată o procedură distinctă de înscriere pe respectiva listă a magistraţilor din cadrul judecătoriilor, altui tribunal, curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângă acestea...BEC admite contestaţiile formulate...dispune reluarea operaţiunii de desemnare a preşedinţilor BECJ nr.10 Buzău şi a birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din judeţul Buzău, precum şi a locţiitorilor acestora", se arată în decizia Biroului Electoral Central din 16 aprilie.

Drept urmare, Tribunalul Buzău a reluat procedura tragerii la soţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău, procedură contestată din nou la Biroul Electoral Central, care a respins sesizarea.

Contestatarii, un număr de 6 persoane, s-au adresat ulterior Curţii de Apel Ploieşti. Decizia Curţii de Apel Ploieşti din data de 24 aprilie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 5 zile.

Autorităţile judeţene din Buzău trebuie să aştepte până marţi, 30 aprilie, când expiră termenul de 5 zile în care se poate formula recursul la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă acest lucru se întâmplă, iar magistraţii Înaltei Curţi nu vor modifica decizia Curţii de Apel Ploieşti, atunci Tribunalul Buzău va fi nevoit să  la o nouă tragere la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale.

Acelasi lucru s-ar putea întâmpla si dacă hotărârea Curţii de Apel Ploieşti din data de 24 aprilie rămâne definitivă după expirarea termenul de 5 zile în care poate fi atacată.

"Interpretarea Curţii de Apel este ca activităţile la toate birourile electorale de circumscripţie să decurgă în mod normal, până expiră termenul de 5 zile în care se poate face recurs sau, dacă se face recurs, până când acesta când se va judeca la Înalta Curte. Eu sunt foarte mulţumit că în prezent la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) au fost desemnate atât ca preşedinte cât şi ca locţiitor două doamne judecătoare. Nu cred că este momentul de experimente sau de desemnări a unor persoane care nu au mai făcut aşa ceva. Dacă va fi nevoie de a treia tragere la sorţi, se va face şi a treia probabil şi  spun asta ca angajament general pentru că tragerea la sorţi o va face tot Tribunalul prin preşedintele acestuia, dar vreau să vă spun că în continuare este în judecată la Înalta Curte şi contestaţia la decizia BEC de la prima tragere la sorţi aşa că sunt multe scenarii de luat în calcul la acest moment", a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, la finalul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural de joi.

De asemenea, Daniel Ţiclea a declarant că preferă ca magistraţii să deţină funcţiile de conducere ale Biroului Electoral Judeţean, dar şi că ar fi de preferat că preşedinţii şi locţiiroeii birourilor electorale de circumscripţie locală să nu fie  din aceiaşi localitate, eliminându-se astfel toate suspiciunile.

"Dacă vreţi, ca o interpretare personală, dacă aş fi avut putere de decizie aş fi preferat ca preşedinţii birourilor de circumscripţie electorală locală să nu fie din aceaşi localitate pentru că, după părerea mea,  este mult mai eficient din punct de vedere al obiectivismului să fie cât mai de departe... Eu am spus că vor fi multe interpretări legate de Buzău, mai ales că la ora actuală premierul României este din Buzău. Noi facem tot ce putem să rămânem concentraţi, echilibraţi şi mi-aş dori ca indiferent dacă va fi o nouă tragere la sorţi,  preşedintele şi locţiitorul BEJ să fie magistraţi. Chiar dacă această afirmaţie a mea este riscantă,  eu asta mi-aş dori pentru că e nevoie de echilibru şi este nevoie să lucrăm cu oameni despre care avem certitudinea consistenţei profesionale", a mai spus prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.