Autorităţiile şi organizaţiile medicale au fost sesizate în februarie 2012, cu o lună înainte de Congresul de oncologie din India, la care au participat 77 de medici, cercetaţi acum pentru luare de mită, despre faptul că medicii nu ar trebui să răspundă invitaţiei la acest eveniment, care era “total în afara codului de etică privind promovarea în România”, a declarat, luni, preşedintele ARPIM, Călin Gălăşeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre Congresul din India la care, în urmă cu patru ani, au participat peste 70 de medici oncologi, la invitaţia firmei Romastru Trading, şi care acum se află sub ancheta procurorilor DNA, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a spus că atunci când a aflat despre eveniment, a sesizat autorităţile şi i-a sfătuit pe medici “să se abţină să participe”. Medicii prezenţi la Congresul de oncologie din India au beneficiat şi de o excursie în Nepal. 

"Evenimentul despre care vorbiţi s-a întâmplat în martie 2012. În februarie 2012, cu o lună înainte de congres, ARPIM a remis o scrisoare comună pentru patru asociaţii profesionale, societăţi de medicină oncologică, în comun şi Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Concluzia acelei scrisori a fost foarte clară, şi anume a sesizat autorităţile şi societăţile medicale de profil că urmează acest eveniment care este total, total în afara a ceea ce noi numim codul de etică în ceea ce priveşte promovarea în România", a spus Călin Gălăşeanu.

El a explicat că ARPIM a sesizat societăţile medicale să ceară medicilor “să se abţină de la a merge în acel loc".

Directorul executiv Dan Zaharescu a spus că ARPIM se disociază de orice asemenea practici care pot apărea în zona farma.

"În urmă cu mai bine de zece ani, am adoptat un cod de etică pentru a uniformiza practicile privind sponsorizările şi felul în care se desfăşoară aceste activităţi la nivelul ARPIM. Este acţiune de autoreglementare. Nu am putut să o extrapolăm asupra producătorilor de generice, dar până la urmă şi-au adoptat şi ei acest cod. Din păcate, mai sunt entităţi care operează pe piaţa farmaceutică structuri de distribuţie sau alte reprezentanţe, care nefiind afiliate la niciuna dintre structurile despre care am vorbit mai devreme,  mai au un comportament neetic şi care se manifestă sub forma unor derapaje de la tot ceea ce înseamnă activitate normală", a spus Zaharescu.

Cei 77 de medici care au fost în 2012 la Congresul din India au fost acuzaţi de luare de mită, pentru că au acceptat excursia în Nepal plătită de o firmă care  produce medicamente drept recompensă ca să recomande pastilele lor. 

Medicii au ajuns în India, la Bangalore, la Congresul Asiatic de Cancer Mamar, în februarie 2012 şi au stat acolo o săptămână. Legea permite companiilor astfel de sponsorizari, dar compania organizatoare declară aceste activităţi la Agenţia Naţională a Medicamentului.

"A sponsoriza nu înseamnă a crea nişte obligaţii de prescriere medicului respectiv, ci pentru ca doctorii aibă acces la informaţii, să aiba acces la procesul de educaţie medicală continuă", a adăugat Dan Zaharescu.

El a precizat că regula poate fi aplicată doar companiilor membre ale ARPIM, iar firma care i-a sponsorizat pe cei 77 de medici nu face parte din acest grup.

“Ne disociem de orice astfel de practici”, a mai spus directorul executiv al ARPIM.

La sfârşitul lunii mai, DNA arăta că, din februarie, sunt urmăriţi penal 77 de medici oncologi acuzaţi că în 2012, sub pretextul participării la un congres internaţional, au beneficiat de o vacanţă în India, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse. 

Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 77 de medici specialişti oncologi, pentru luare de mită, iar în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal o societate comercială având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, acuzată de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) şi patru reprezentanţi cu funcţii de conducere în societatea respectivă, pentru aceleaşi fapte.

Surse judiciare declarau, în martie, pentru News.ro, că aproximativ 80 de medici sunt în atenţia procurorilor DNA, fiind suspectaţi că în anul 2012, aflaţi în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente. Medicii sunt de la Institutul Oncologic Bucureşti şi de la secţii de oncologie ale unor spitale din Capitală şi din alte oraşe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.