DNA arată că, din februarie, sunt urmăriţi penal 77 de medici oncologi acuzaţi că în 2012, sub pretextul participării la un congres internaţional, au beneficiat de o vacantă în India, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse. Informaţia a fost difuzată în exclusivitate, în martie, de agenţia News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Surse judiciare declarau, în martie, pentru News.ro, că aproximativ 80 de medici sunt în atenţia procurorilor DNA, fiind suspectaţi că în anul 2012, aflaţi în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente. Cei aproape 80 de medici care s-ar afla în atenţia DNA pentru presupuse fapte de luare de mită sunt de la Institutul Oncologic Bucureşti şi de la secţii de oncologie ale unor spitale din Capitală şi din alte oraşe.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată luni, într-un comunicat de presă, că în luna februarie procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 77 de medici specialişti oncologi, pentru luare de mită.  În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal, tot din februarie, o societate comercială având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, acuzată de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) şi patru reprezentanţi cu funcţii de conducere în societatea respectivă, pentru aceleaşi fapte.

DNA precizează că, în această cauză, în 28 iulie 2015 au fost făcute 61 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe.

Potrivit procurorilor DNA, conducerea societăţii respective a decis extinderea activităţii societăţii pe piaţa de medicamente generice, printre acestea fiind şi medicamente din sfera oncologiei. În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depăşirea limitelor permise de legea în domeniu.

Astfel, în anul 2012, sub pretextul finanţării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul acelei societăţii au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa şi excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză.

“Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006. Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecţi din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei”, au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro.

“Pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realităţii cu privire la scopul şi cuantumul sumelor despre care se susţine că au fost achitate cu titlu de sponsorizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii mai arată că, deşi congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012, în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie - 9 martie 2012, aceştia fiind cazaţi la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de kilometri distanţă de locul congresului.

“Faptul că evenimentul ştiinţific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanţa acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuţiilor lor de serviciu, să îndrume pacienţii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidenţiat şi de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore şi a revenit în capitala Indiei în aceeaşi zi, 3 martie 2012, deşi congresul dura 2 zile. Această deplasare a permis participarea parţială, pentru câteva ore, la prima zi de congres şi nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanţi la excursie au efectuat doar formalităţile necesare care să ateste prezenţa lor la congres, fără a fi interesaţi în realitate de aspectul profesional. De altfel, aceştia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute şi demersurile pentru obţinerea acestora”, susţin procurorii.

DNA precizează că suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Agenţia News.ro scria, în 15 martie, că procurorii DNA au început de la sfârşitul lunii februarie să pună sub învinuire medicii oncologi acuzaţi de luare de mită, aceştia fiind chemaţi de atunci să li se comunice acuzaţiile.

Surse judiciare declarau pentru News.ro că atunci congresul a fost organizat de compania Romastru, care oferă servicii de distribuţie, marketing, înregistrări produse şi farmacovigilenţă, studii clinice, informare şi educaţie medicală pentru producători de medicamente.

“Procurorii DNA consideră că această vizită este mită. Unii dintre medici susţin că au plătit excursia după ce a venit un autobuz în faţa hotelului şi ei au achitat organizatorilor”, au arătat pentru News.ro sursele citate.

În anii trecuţi, Romastru Trading a organizat mai multe excursii pentru medici în Tanzania sau Nepal.

Contactată de News.ro pentru a menţiona dacă persoana juridică Romastru Trading SRL şi foşti sau actuali angajaţi au fost puşi sub învinuire în acest caz şi cum comentează faptul că aproape 80 de medici sunt vizaţi de această anchetă urmare participării la respectivul congres, compania a răspuns atunci că nu i-a fost adusă la cunoştinţă în mod oficial punerea sub învinuire sau că ar avea vreo calitate în vreun dosar instrumentat de DNA.

Conducerea Institutului Oncologic Bucureşti declara pentru News.ro că Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat informaţii despre anumiţi medici oncologi, dar nu are cunoştinţă despre alte detalii.

Informaţia potrivit căreia 11 companii producătoare şi distribuitoare de medicamente sunt în atenţia DNA a apărut din vara lui 2015, iar verificările vizau şi atunci excursii pentru medici plătite de companii la Paris sau Las Vegas. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.