Agenţia Naţională de Integritate a constatat că deputatul PSD Anghel Stanciu a fost în incompatibilitate timp de trei ani, întrucât a fost şi comerciant persoană fizică. Anghel Stanciu are, din noiembrie 2015, o condamnare definitivă la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul PSD Anghel Stanciu a fost în incompatibilitate timp de trei ani, întrucât a fost şi comerciant persoană fizică.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în perioada 21 ianuarie 2010 - 15 mai 2013, Anghel Stanciu a deţinut simultan calitãţile de deputat şi comerciant persoanã fizicã în cadrul “Stanciu Anghel Persoană Fizică Autorizată”.

Deputatul a încălcat, potrivit ANI, prevederile articolului 82, alineatul 1, litera e) din Legea 161/2003, potrivit cãrora “calitatea de deputat este, de asemenea, incompatibilă cu: calitatea de comerciant persoanã fizicã” şi ale articolului 49, literele a) şi b) din Legea 96/2006, potrivit cãrora „constituie abateri disciplinare parlamentare urmãtoarele fapte sãvârşite de deputaţi sau de senatori şi dacã, potrivit legii, nu constituie infracţiuni:a) încãlcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor şi ale senatorilor prevãzute de Constituţie şi de prezenta lege: b) nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte şi a Regulamentului activitãţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”.

ANI menţionează că, potrivit articolului 198, alineatul 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, “calitatea de deputat este incompatibilã (…) cu alte funcţii stabilite prin lege”. În Regulamentul Camerei Deputaţilor se mai arată că “deputatul care se aflã în una dintre incompatibilitãţile prevãzute la   art. 198 - 200 va demisiona din funcţiile care sunt incompatibile cu mandatul de deputat în termen de 30 de zile de la data apariţiei cazului de incompatibilitate”.

“Dupã expirarea termenului prevãzut la alin. (1) deputatul care continuã sã se afle într-un caz de incompatibilitate este considerat demisionat din calitatea de deputat. (…) Deputatul aflat într-o stare de incompatibilitate survenitã în timpul exercitãrii mandatului aduce la cunoştinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor aceastã situaţie, în scris, în termen de cel mult 15 zile de la data intervenirii acesteia (…)”, potrivit articolului 202, alineatele 1, 2 şi 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

De asemenea, conform articolului 204 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, “în cursul termenului prevãzut la art. 202, deputatul trebuie sã declare în scris la Biroul permanent orice activitate pe care va continua sã o desfãşoare în viitor, care se încadreazã în incompatibilitãţile prevãzute de lege”.

ANI a precizat că deputatul Anghel Stanciu a fost informat despre elementele identificate în urma evaluării şi drepturile de care beneficiazã, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În 30 decembrie 2011, Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat că deputatul Anghle Stanciu a fost în conflictul de interese, întrucât şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar.

Raportul de evaluare privind conflictul de interese în materie administrativã a rămas definitiv şi irevocabil în decembrie 2014, Anghel Stanciu fiind sancţionat cu 10 la sută din indemnizaţia pe trei luni.

De asemenea, ANI a sesizat atunci Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care în urma cercetărilor l-a trimis în judecată pe Stanciu pentru conflict de interese. În noiembrie 2014, Anghel Stanciu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând venituri de 38.945 de lei şi respectiv 26.934 de lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.