Direcţiile de Sănătate Publică din Argeş şi Bacău au declanşat anchete epidemiologice, în urma apariţiei a două noi cazuri de copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic în aceste judeţe, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi copii care au fost diagnosticaţi în ultimele 24 de ore cu sindrom hemolitic uremic sunt o fetiţă din Argeş, în vârstă de un an şi opt luni, şi un băieţel din Bacău, în vârstă de un an şi două luni.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, băieţelul se află în prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, nu este supus procedurilor de dializă peritoneală, dar are aplicat cateter.

Diagnosticul sindrom hemolitic uremic pentru fetiţa de un an şi opt luni din Piteşti, adusă vineri după-amiază de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, a fost confirmat, prin testele specifice, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, şeful Clinicii de Nefrologie a spitalului, prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

"Este un caz grav, aşa cum au fost multe în iarnă", a explicat medicul. 

În 12 aprilie, ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, o fetiţă de doi ani din Braşov, a fost externat. Din 29 ianuarie, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti au fost transferaţi 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.

Totodată, trei fetiţe din Argeş au murit în acest spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, anunţa, în 25 februarie, fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri. 

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa măsurilor de prevenţie, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.

Specialiştii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.