Europarlamentarul USR Vlad Botoş,a transmis, joi, după ce Parlamentul European a votat Rezoluţia privind Tezaurul României, că românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. El a arătat că este inadmisibil ca o ţară să sechestreze tezaurul naţional al altui stat pentru o perioadă atât de lungă de timp, este un caz unic în lume şi trebuie soluţionat cât mai repede prin retrocedarea integrală şi imediată a întregului tezaur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Parlamentul European a votat, astăzi, cu largă majoritate, Rezoluţia privind Tezaurul României iniţiată de europarlamentarii Dreapta Unită Vlad Botoş (USR) şi Eugen Tomac (PMP), care au făcut deja o serie de demersuri pentru susţinerea intereselor României la Bruxelles – mai ales în ceea ce priveşte problema tezaurului, care este strâns legată de respectarea tratatelor bilaterale. Rezoluţia susţine clar dreptul României de a primi înapoi tezaurul pe care Rusia trebuia doar să-l ţină în custodie temporară”, transmite europarlamentarul USR.

Vlad Botoş arată că au mai fost cazuri în care ţările au ţinut în custodie tezaurul altui stat, dar acesta a fost întotdeauna dat înapoi imediat ce condiţiile au permis acest lucru. România, de exemplu, s-a aflat într-o situaţie similară cu Polonia, dar a returnat tezaurul îndată ce aceasta a fost posibil.

”Tezaurul României sechestrat de Rusia este un subiect dureros şi frustrant pentru ţara noastră. Astăzi, în plenara Parlamentului European de la Strasbourg, s-a votat Rezoluţia privind Tezaurul României, o rezoluţie iniţiată de Eugen Tomac, europarlamentar PMP, la a cărei negociere am participat în calitate de raportor al Grupului Renew Europe. Subiectul acesta era necunoscut colegilor europarlamentari din alte state, iar rezoluţia iniţiată de domnul Tomac este necesară atât pentru a aduce în atenţia politicienilor europeni această situaţie cu totul singulară a României, cât şi pentru a avea susţinerea clară a instituţiilor europene pentru demersurile de recuperare a tezaurului naţional”, a declarat europarlamentarul USR.

Vlad Botoş a susţinut în plenul Parlamentului European dreptul României de a primi integral tezaurul dat spre păstrare temporară Moscovei.

”Problema tezaurului României trenează de mai bine de 100 de ani. România a semnat o înţelegere scrisă cu Rusia ţaristă pentru ca aceasta să păstreze în siguranţă tezaurul ţării noastre până la finalizarea Primului Război Mondial. Înţelegerea a fost semnată de ambele state şi a acoperit obiecte culturale, arhive, bijuterii, dar şi 91,5 tone de aur. Rusia s-a angajat prin tratat să returneze toate aceste valori, însă au trecut mai bine de 100 de ani şi România a primit înapoi doar o parte din valorile culturale şi de arhivă, dar nu aurul şi bijuteriile. Această situaţie este unică şi ne arată clar modul în care Rusia îşi tratează partenerii. Dar tratatele semnate trebuie respectate. Românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. Este inadmisibil ca o ţară să sechestreze tezaurul naţional al altui stat pentru o perioadă atât de lungă de timp, este un caz unic în lume şi trebuie soluţionat cât mai repede prin retrocedarea integrală şi imediată a întregului tezaur”, a precizat europarlamentarul Vlad Botoş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.