Prim-vicepreşedintele AUR Marius Lulea a declarat, miercuri, că proiectul de buget pentru anul viitor prezentat de Ministerul Finanţelor în spaţiul public, la fel ca şi cel din anul 2023, porneşte de la cifre nerealiste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„ La o primă analiză, constatăm că avem cheltuieli mult prea mari, iar veniturile estimate ţin de fantastic şi nu de realitate. În consecinţă, deficitul real în 2024 va fi unul foarte mare, estimat la aproximativ 6 – 7% de specialiştii din AUR. Acest lucru înseamnă că Guvernul PSD-PNL declară în fals la venituri mai mult decât poate susţine economia naţională, exact la fel cum au făcut şi în cazul bugetului pentru anul în curs. Consecinţa va fi aceea că, pe la jumătatea anului, vor spune că nu mai sunt bani şi au descoperit din nou o gaură bugetară, la fel ca în 2023. Din acest punct de vedere, multe din cheltuielile antamate pentru anul viitor nu vor putea fi onorate, ceea ce va face ca multe companii care au contracte cu statul să rămână cu facturi restante în cea de-a doua parte a anului 2024”, a afirmat Marius Lulea, potrivit unui comunicat de presă al AUR.

El mai spune că „faptul că la capitolul de venituri avem de a face cu o estimare nerealistă arată faptul că actualul Guvern este desprins de realitate şi nu înţelege gravitatea unui buget care în mod real este puternic dezechilibrat şi care poate împinge România într-un ciclu dezastruos, similar cu cel care se petrece în ultimul sfert de secol în America Latină”.

„Priorităţile PSD-PNL exprimate prin bugetul pentru 2024 sunt unele electorale. În vreme ce banii pentru educaţie, sănătate şi infrastructură sunt în continuare mult prea puţini pentru a face faţă nevoii de dezvoltare a României, sumele alocate pentru clientela de partid care a fost angajată în statul român şi pentru multe cheltuieli inutile ale primăriilor sunt pe mai departe mult prea mari”, a completat Lulea. 

Deficitul bugetar pentru anul viitor este estimat la 86,6 miliarde de lei, adică 5% din PIB, potrivit proiectului legii bugetului de stat publicat în transparenţă publică pe site-ul Ministerului de Finanţe. Proiectul de buget şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024 au fost publicate, miercuri, în transparenţă publică, deşi premierul Marcel Ciolacu anunţase încă de luni că urmează să fie făcut public.

La rândul lui, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirma că bugetul pentru anul 2024 va fi pus în transparenţă decizională în cursul serii de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.