Senatorul Gabriel Oprea susţine, pe Facebook, că îi pare rău de colegii din Senat care au votat împotriva cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale şi care acum sunt ”huliţi şi atacaţi”, precizând că votul nu a fost unul politic, nu a fost nici împotriva justiţiei şi "nici în favoarea sa, ci "împotriva unei nedreptăţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi pare rău că acei colegi senatori care au votat în funcţie de ceea ce era în dosar şi nu în funcţie de alte interese sunt astăzi huliţi şi atacaţi. Le mulţumesc pentru corectitudine şi sunt convins că o mare parte dintre români au înţeles că votul pe care aceştia l-au dat a fost unul drept. Votul nu a fost unul politic, nu a fost nici împotriva justiţiei, nici în favoarea mea, ci pur şi simplu împotriva unei nedreptăţi. Justiţia nu se face în Parlament, dar cu siguranţă nu se face nici în stradă”, a scris Opea pe Facebook. 

El susţine că informaţiile apărute în presă referitoare la dosarul Bogdan Gigina ”sunt suficiente pentru a mă pune la zid”.

”Pentru cei care cred însă că informaţiile prezentate în presă, uneori cu cele mai rele intenţii, sunt suficiente pentru a mă pune la zid, vreau să subliniez câteva adevăruri cuprinse în dosar. Adevăruri pe care nici procurorii nu le-au dat pe surse şi nici presa nu le-a dezvăluit, adevăruri de care actorii implicaţi în scandalul ultimelor zile nu doresc să se afle”, a mai scris senatorul. 

Astfel, el susţine că nu am dat ordin să fie însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, deci nici de motociclist.

”Procurorii spun că a existat o “decizie implicită” (?!), fără să indice în mod clar o faptă sau o probă în acest sens. Niciodată nu am impus o viteză de deplasare, iar viteza medie cu care ne-am deplasat pe traseu în seara respectivă a fost de 59,41km/h (stabilită prin expertiză). Viteza legală în zonă era de 60 km/h. În zona producerii accidentului traseul era liber, anterior trecând pe acolo coloana oficială a preşedintelui. Mai mulţi martori au declarat că nu toate motocicletele din dotarea MAI erau în stare bună de funcţionare, având probleme la sistemul de direcţie, ABS, plăcuţe de frână şi cauciucuri uzate, blocarea rotii etc.”, mai scrie Oprea pe Facebook. 

El susţine că motocicleta implicată în accident fusese reparată cu o săptămână în urmă, iar ofiţerul care conducea echipajul de poliţie îi spusese lui Gigină că dacă apreciază că ar fi probleme de deplsare să se retragă.

”Motocicleta implicată în accident fusese reparată cu o săptămână în urmă, iar colegul lui Bogdan Gigină, care folosea aceeaşi motocicletă, nu reuşise să o pornească pe tura lui.  După accident motocicleta a fost dusă la Brigada Poliţiei Rutiere (!) - şi nu la o instituţie neimplicată - unde a fost ulterior examinată de expert.  Ofiţerul care conducea echipajul de poliţie i-a spus lui Bogdan, chiar de la plecare că, dacă apreciază că are probleme de deplasare din cauza condiţiilor meteo, să nu se mai deplaseze în dispozitiv. Totodată, i-a spus că, dacă pe traseu apreciază că nu poate continua deplasarea, să se retragă din dispozitiv.  Următoarea intersecţie (cea de la Eroilor) era deja asigurată de un poliţist care dirija traficul, astfel că nu exista niciun motiv de graba pentru însoţitori”, a mai spus Oprea.

El susţine că lucrărire din zona accidentului trebuiau realizate în 96 de ore, iar groapa nu a fost semnalizată corespunzător.

”Din documentaţia de aprobare a lucrărilor rezultă că acestea ar fi trebuit efectuate în maxim 48 ore, începând cu data de 16.10.2015, termen care putea fi prelungit cu încă maxim 48 ore. Adică, în total 96 ore. Lucrările au fost efectuate în perioada 16.10-21.10.2015, adică în 120 ore!  Lucrarea nu a fost semnalizată corespunzător (au fost folosite indicatoare rutiere nereflectorizante, amplasate la distanţe mai mici decât prevede legea). În mod ciudat, indicatoarele folosite la faţa locului nu au fost sechestrate, astfel că ulterior acestea nu au mai putut fi expertizate”, a mai scris Oprea.

Senatorul susţine că a aflat de la aghiotant de accident, fiind informat ulterior despre gravitatea evenimentului.

”Iniţial, maşina în care mă aflam a oprit la locul accidentului. Dar pentru că poliţistul din maşina de la Rutieră a indicat şoferului să continue deplasarea, nu am văzut ce s-a întâmplat. Abia ulterior am fost informat de gravitatea evenimentului. Când am aflat de la aghiotant că a fost accidentat motociclistul, l-am întrebat ce caută motociclistul în dispozitiv pe ploaie - aspect confirmat în declaraţiile date la Parchet de către şoferul maşinii în care mă aflam”, a mai spus Oprea. 

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat vineri, pe Facebook, că nu se ascunde în spatele niciunei imunităţi şi, la fel ca şi familia Gigină, doreşte adevărul despre acel accident, astfel că demisionează din Senat. El precizează că procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare.

Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le-a cerut atunci colegilor senatori să voteze împotriva cererii DNA , precizând că în noaptea tragediei el se afla pe bancheta din spate şi ministrul de Interne nu dă comenzi referitor la viteză sau traseu.

”Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a spus Oprea, în plenul Senatului.

Gabriel Oprea susţine că nu poate fi acuzat de uciderea din culpă întrucât nu conducea maşina în care se afla, iar cauza morţii poliţistului au fost gropile de pe traseu.

”Am trăit un coşmar. (...) Sunt un om care a căutat întodeauna să-mi fac datoria. Repet. Aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că greşeala, cred că ceea ce a determinat au fost cele trei gropi, spre aici trebuie îndreptate toate cercetările, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a întâmplat în acea seară. Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri”, a mai spus Oprea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.