Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, cre este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea. PNL a anunţat deja, încă de marţi, că va sesiza CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD. 

"Nu a fost făcută nicio modificare, haideţi să fim riguroşi! Codurile penale, s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile cu dezbatere şi spectacol. Au fost contestate la Curtea Constituţională aceste legi. Curtea Constituţională a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a fi constituţionale, o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca articolele, doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parţial, pentru că or să atace la Curtea Constituţională nişte articole declarate constituţionale. Nu este niciun fel de modificare", a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Adoptarea modificărilor coincide cu prezenţa în România a unei delegaţii a Comisiei de la Veneţia, preşedintele Klaus Iohannis anunţându-şi deja intenţia de a aborda acest subiect la întâlnirea cu membrii delegaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.