Senatorul USR Marius Bodea susţine că fără două tururi în alegerile locale, PNL, PSD şi UDMR omoară orice competiţie politică, el acuzând că proiectul pentru schimbarea sistemului de vot la primari este îngropat în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că primarii aleşi într-un singur tur nu au legitimitate, iar faptul că edilii nu au nevoie să convingă toţi alegătorii lasă loc abuzurilor şi corupţiei locale.

"Din păcate, PNL i-a trădat încă o dată pe românii care, în decembrie 2020, au crezut că acest partid vrea modernizarea ţării şi o democraţie reală. A trădat pentru alianţa corupţiei şi a înapoierii cu PSD. Iar PSD nu are nici un interes să revină la cele două tururi, din moment ce tocmai ei au promovat această schimbare nefastă, iar principalii beneficiari sunt chiar primarii lor. În 2020, PNL declara că revenirea la două tururi de scrutin în alegerile locale este o prioritate a partidului. A cerut votul românilor cu această promisiune. Astăzi, proiectul nu doar că rămâne îngropat în Parlament, dar nici un liberal nu îl mai doreşte", afirmă senatorul USR, Marius Bodea.

Totodată, Bodea consideră că alegerile în două tururi ar pune presiune pe primarii PSD şi PNL care nu şi-au făcut treaba şi ar da o şansă şi competitorilor din opoziţie. 
"Doar că, de un an, vedem că PNL-PSD-UDMR nu fac decât să omoare orice competiţie politică, să blocheze orice iniţiativă benefică pentru România şi să transforme ţara noastră într-un soi de Rusie în care cel care prinde o dată puterea nu o mai lasă până la moarte. Actualul sistem de alegeri într-un singur tur favorizează şi perpetuează menţinerea la putere a primarilor în funcţie, indiferent dacă performează sau nu. Aceştia pleacă tot timpul cu prima şansă, pentru că au la dispoziţie fonduri publice cu care îşi fac campanie electorală şi menţin astfel un monopol care poate fi spart cu mare greutate de către partidele noi şi de către cei mai bine pregătiţi candidaţi", a precizat senatorul USR, Marius Bodea.

Parlamentarul USR a dat ca exemplu situaţia de la Iaşi, unde dacă alegerile s-ar fi desfăşurat în două tururi, Mihai Chirica nu ar fi avut nici o şansă să îşi reconfirme mandatul de primar.

"Iaşiul ar fi fost astfel eliberat de una dintre cele mai crunte mafii imobiliare din ţară, controlată de primarul PNL fost PSD şi investigată azi de către DNA şi DIICOT. Prioritatea PNL a devenit astăzi salvarea unor penali precum Chirica, nu respectarea promisiunilor făcute alegătorilor. (...) Pentru mine şi pentru USR alegerile locale în două tururi rămân o prioritate. Au fost în 2020, sunt şi astăzi şi vom lupta până la capăt, în Parlament, pentru a reface democraţia în România", a adăugat senatorul USR, Marius Bodea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.