Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a avut, luni, o întrevedere cu Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită în România. Cei doi au discutat despre atacurile succesive asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa rolului AIEA în utilizarea tehnologiilor nucleare în scopuri paşnice în condiţii de siguranţă şi securitate. În acest context, a evocat semnificaţia Summit-ului dedicat energiei nucleare, desfăşurat pe 21 martie, la Bruxelles. Totodată, oficialul român s-a referit la sprijinul constant şi substanţial al AIEA pentru eforturile de promovare şi consolidare a programului nuclear românesc”, a transmis, luni, MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi a atacurilor succesive asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a subliniat rolul definitoriu al Agenţiei în asigurarea respectării normelor de securitate nucleară şi în prevenirea unui accident la centralele nucleare din Ucraina.

”Directorul General al AIEA Rafael Grossi a evidenţiat profilul internaţional al României şi politica sa nucleară responsabilă şi recunoscută în plan internaţional. De asemenea, a subliniat investiţiile notabile ale României în dezvoltarea programului său nuclear, inclusiv implementarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare, ce vizează instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMRs) în România. A transmis mulţumiri privind contribuţia existentă a României, inclusiv în cadrul Programului de Cooperare Tehnică”, mai arată MAE.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre modalităţi concrete prin care România şi-ar putea intensifica cooperarea cu AIEA.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.