Preşedintele Klaus Iohannis declară că România ”stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare”, subliniind că statele membre NATO trebuie să crească producţia industriei de apărare. Iohannis vorbeşte despre nevoia ca Flancul Estic al NATO să fie întărit pentru apărare, dar şi pentru descurajare. ”Însă descurajare nu înseamnă să aducem şi mai mulţi soldaţi pe Flancul Estic, descurajare înseamnă să fim echipaţi ca lumea, înseamnă să avem o producţie din industria de apărare care este suficientă”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat marţi seară, la finalul discuţiilor cu preşedintele SUA, Joe Biden, dacă e posibil ca România să majoreze cheltuielile pentru Apărare, Iohannis a răspuns că ”România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB  pentru Apărare”.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
”Sunt mulţi aliaţi care sunt foarte departe chiar de 2% şi, în măsura în care tensiunile cresc, discuţia se va relua şi va fi nevoie - şi asta am spus-o şi în discuţia cu preşedintele Biden - trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii”, a afirmat Klaus Iohannis.
 
El a spus că este ”nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic (al NATO - n.r.) şi pentru apărare, dar şi pentru descurajare”. 
 
”Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic şi pentru apărare, dar şi pentru descurajare. Însă descurajare nu înseamnă să aducem şi mai mulţi soldaţi pe Flancul Estic, descurajare înseamnă să fim echipaţi ca lumea, înseamnă să avem o producţie din industria de apărare care este suficientă. Ştiţi foarte bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, proiectilele de artilerie şi aşa ceva nu poate să rămână aşa cum este acum. Deci apărare, e clar. Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziţia de sisteme”, a adăugat Klaus Iohannis.
 
El a explicat că un sistem funcţional pe Flancul Estic implică şi ”o acoperire logistică pe măsură”, dând exemplul sistemului de alimentare cu carburant.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.