Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi va fi formată din 23 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consultările privind elaborarea unui astfel de proiect de ţară au început după Brexit, când Klaus Iohannis a avut discuţii cu partidele, cu reprezentanţi ai Guvernului şi cu BNR. În urma discuţiilor ulterioare, partidele au desemnat câte doi reprezentanţi, Guvernul un reprezentant, iar alte 10 persoane au venit din societatea civilă, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Comisia îşi va desfăşura activitatea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

"În perioada imediat următoare va exista o primă şedinţă a acestei comisii prezidenţiale. Prima va fi prezidată chiar de preşedintele Klaus Iohannis. Mai apoi, de principiu, vor exista întâlniri lunare şi la mijlocul anului viitor ar trebui ca această comisie prezidenţială să-şi încheie activitatea", a spus Dobrovolschi.

Obiectivul este crearea unui proiect de ţară care să conţină viziunea pe termen mediu şi lung despre cum ar trebui să arate România.

"Această comisie nu va face o listă de măsuri, nu va fi o strategie, va fi un document politic. Vor fi trasate nişte obiective, nişte ţinte clare, care să arate cum trebuie să se dezvolte România, (...) ce nivel de ambiţii vrem să avem ca membru UE, care este locul şi rolul nostru în UE", a spus Dobrovolschi, subliniind că "s-au făcut foarte multe strategii" de-a lungul timpului, care însă nu au dat roade, şi tocmai de aceea s-a mers pe ideea unui document politic.

Documentul va intra şi într-o fază de dezbatere publică, pentru că "preşedintele îşi doreşte şi o susţinere foarte consistentă din partea societăţii româneşti".

Potrivit lui Dobrovolschi, grupul de lucru va avea o componentă politică care să garanteze şi susţinerea partidelor, mai ales că urmează o perioadă de alegeri. În componenţa comisiei ar putea intra şi noi membri, după alegerile parlamentare, în funcţie de noua componenţă a Legislativului.

"După alegerile parlamentare va exista o deschidere pentru a primi în această formulă de lucru reprezentanţi ai partidelor care eventual vor accede în noul Parlament", a spus purtătorul de cuvânt al lui Iohannis.

Întrebată de ce s-a ales acest moment pentru înfiinţarea comisiei, în condiţiile în care urmează o perioadă de campanie electorală, Dobrovolschi a spus că intenţia era de a activa grupul de lucru cât mai repede. "Nu cred că trebuie să ne raportăm strict la realităţile politice ale acestui moment, tocmai pentru că proiectul de ţară vizează un termen ceva mai lung", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.