Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţii ”xenofobe şi discriminatorii” făcute de George Simion, liderul AUR, la conferinţa ”Make Europe Great Again”. ”Discursul politic în care o etnie este luată drept instrument de batjocură, de umilire, este unul periculos pentru că încurajează discursul urii, discriminarea şi rasismul”, afirmă Ştefănuţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, a sesizat astăzi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în urma unui alt derapaj xenofob şi discriminatoriu al liderului AUR, George Simion. Conform relatărilor din presă, prezent la o conferinţă despre Europa, George Simion a criticat discursul nefericit al lui Marcel Ciolacu «Am râs cu toţii. Nimeni nu a spus că prim-ministrul ar fi rasist. Ştim cu toţii că a fost o glumă. Nu este moldovean, probabil este rom». Totodată, a făcut o declaraţie discriminatorie la adresa comunităţii LGBTQ «Adesea, între puţinele idei promovate de Ambasada SUA şi de Comisia Europeană despre România e cea potrivit căreia am fi nişte sălbatici pentru că susţinem că pruncii se nasc din dragostea dintre un bărbat cu o femeie»”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de europarlamentar.

El adaugă că acesta ”nu este primul derapaj de acest fel, când George Simion foloseşte etnia romă pentru glume care au ca şi scop umilirea adversarilor politici”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Pe 8 aprilie 2024, chiar de Ziua Internaţională a Romilor, acesta insinua că singura limba străină pe care ar vorbi-o Marcel Ciolacu este limba romă. Discursul politic în care o etnie este luată drept instrument de batjocură, de umilire, este unul periculos pentru că încurajează discursul urii, discriminarea şi rasismul. Pentru România, o ţară care a practicat timp de cinci secole sclavia romilor, acest subiect nu doar că este delicat, ci este o rană deschisă în istoria României care nu a fost încă vindecată”, arată Ştefănuţă.

Potrivit europarlamentarului, prin a doua declaraţie, Simion ”a avut un discurs vădit homofob, întrucât mesajul transmis nu este unul de factură biologică sau pentru propagarea speciei umane, ci unul contra comunităţii LGBTQ. Această comunitate devine inferioară sau chiar lipsită de drepturi sub pretextul invocat în cadrul discursului amintit anterior, iar drepturile fundamentale trebuie să fie recunoscute tuturor”.

De aceea, orice politician român care se reclamă european, trebuie să se sesizeze când există astfel de derapaje, consideră Ştefănuţă.

”AUR este un pericol pentru societate, pentru că nu fac decât să semene ură. George Simion prin glumele lui xenofobe încurajează discursul urii şi discriminarea. Nu doar că nu este acceptabil un discurs care are ca ţintă o etnie, însă este nedrept pentru romi pentru câte au îndurat în România, să fie trataţi mereu cu dispreţ. Din păcate, în România europeană, clasa politică a făcut prea puţin pentru romi, implicit pentru a combate discriminarea şi rasismul. În ceea ce priveşte comunitatea LGBTQ+, aceasta este mereu ţinta atacurilor celor de la AUR, şi nu trebuie uitat că această comunitate are nevoie de sprijinul tuturor politicienilor, pentru că trebuie să avem drepturi egale, indiferent de etnie, sex, gen. De aceea, liderul AUR ne arată că se poate şi mai rău, din acest motiv trebuie să răspundă pentru declaraţiile facute”, a declarat europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă.

Nicu Ştefănuţă, vicepreşedintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens/EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.