Daniel Suciu cel care a prezidat şedinţa Camerei Deputaţilor a fost nevoit să suspende plenul de luni, după ce deputatul neafiliat Andi Grosaru nu a mai vrut să plece de la microfonul la care deputaţii iau cuvântul în timpul dezbaterilor. Social-democratul Daniel Suciu i-a cerut, în mai multe rânduri, lui Grosaru să meargă la locul său în bancă şi i-a transmis că „orice om are gradul lui de răbdare şi de toleranţă”, iar „dumneavoastră aţi încălcat orice regulă”. „Domnule Grosaru fac un ultim apel la dumneavoastră, înainte de a cere sancţionarea dumneavoastră în Biroul permanent cu tot ceea ce se cuvine de aici”, i-a mai spus Suciu. „Îmi pare foarte rău. Eu nu funcţionez cu şantaj. Suspend şedinţa. Ne revedem mâine”, a conchis deputatul PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Parlamentarul susţine, într-un comunicat transmis News.ro, că a fost exclus în mod nelegal, începând cu luna octombrie 2021, din comisiile de specialitate a Camerei Deputaţilor pentru că a pus întrebări despre un proiect care urma să fie votat şi care nu ar fi parcurs toate procedurile interne.

”Am fost exclus în luna iunie 2022 în mod nelegal din Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale de către un grup de deputaţi cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care poziţia pe care ocup a fost câştigată ca urmare a sufragiului universal, astfel acordul de voinţă a unui deputat sau a unui grup de deputaţi nu poate înfrânge voinţa electoratului, măsurile astfel luate făcând obiectul unei cauze în justiţie. Nu s-a dorit niciodată iniţierea unui dialog pe marginea problemelor apărute de-a lungul timpului în Camera Deputaţilor respectiv în Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale”, a mai transmis Andi Gabriel Grosaru.

Acesta afirmă că a sesizat o serie de încălcări ale codului de conduită parlamentară de către o serie de deputaţi membri ai Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale care au fost respinse fără a fi motivate.


”Am solicitat timp de 2 ani şi jumătate să mi se pună la dispoziţie documentele în care o serie de deputaţi membri ai Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale au luat decizii de interes în ceea ce priveşte minoritatea italiană, solicitările rămânând fără răspuns. Am fost jignit şi hărţuit continuu prin multiple măsuri parlamentare disciplinare pentru că mi-am solicitat drepturile încălcate, ultimul fiind cel privind dreptul la cuvânt şi dreptul la opinie, dar şi sancţionat pentru abateri disciplinare inventate sau răstălmăcite şi rupte din context”, a mai transmis parlamentarul.

Acesta afirmă că nu a avut posibolitatea de a-şi prezenta punctul de vedere în timpul şedinţelor.

”Mi se pune pumnul în gura şi nu sunt lăsat să vorbesc în şedinţele Camerei Deputaţilor”, a mai transmis parlamentarul.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Deputatul neafiliat Andi Grosaru a cerut cuvântul pe procedură, iar preşedintele de şedinţă, deputatul PSD, Daniel Suciu i l-a acordat.

„Situaţia nu este rezolvată în ceea ce priveşte legalitatea şedinţelor Camerei Deputaţilor, datorită implicării acestei instituţii în alegerile locale. Aceste chestiuni au şi un impact financiar, nu se vor putea face decontările de către competitorii electorali care deja afişează pancarte, bannere”, a afirmat Andi Grosaru.

Când nu a mai vrut să părăsească tribuna plenului, Suciu i-a cerut să meargă la locul său şi a cerut să fie consemnat că îl cheamă la ordine pe deputatul neafiliat, aceasta fiind prima sancţiune pe care o poate face preşedintele de şedinţă.

„Domnule Grosaru, vă rog să mergeţi la locul dumneavoastră. Domnule Grosaru, mai spun o singură dată, ultima oară, vă rog să mergeţi la locul dumneavoastră. Vreau să consemneze stimata doamnă că îl chem la ordine pe domnul Grosaru. Este prima sancţiune pe care preşedintele de şedinţă poate să o facă. Dacă a doua oară vă invit frumos să mergeţi în locul dumneavoastră şi nu o faceţi, o să rog unul dintre chestori să vă însoţească drăgăstos la loc. Dacă şi aceste rugăminţi nu sunt îndeplinite, o să vă fac eu personal, preşedintele de şedintă, sesizare în biroul permanent şi o să cer sancţionarea dumneavoastră. Vă mulţumesc mult, domnule Grosaru. Vă rog luaţi loc”, i-a spus Suciu lui Grosaru.

Deputatul Andi Grosaru a continuat să comenteze de la tribuna plenului, moment în care Daniel Suciu a spus: „Am rugămintea la unul dintre chestorii Camerei Deputaţilor să îl invite pe domnul Grosaru la loc”.

„Eu conduc şedinţa, domnule Grosaru. Vă rog luaţi loc. Nu staţi cu fundul la sală, vă rog domnule Grosaru. Orice om are gradul lui de răbdare şi de toleranţă. Dumneavoastră aţi încălcat orice regulă. Vă mulţumesc. Doamna Prună îmi pare rău, se pare că nu vă pot da cuvântul până nu pleacă domnul Grosaru. Ce să fac dacă nu există niciun chestor în Camera Deputaţilor care să înlăture un om care ţine ostatică o sală de şedinţă. Vă rog, domnule Grosaru, părăsiţi microfonul. Rog liderii de grup să vină la prezidiu”, a precizat Daniel Suciu.

Deputatul PSD care a prezidat plenul de luni i-a mai spus lui Andi Grosaru că el nu funcţionează cu şantaj, drept pentru care va suspenda şedinţa şi va cere şi sancţionarea deputatului neafiliat în Biroul permanent al Camerei.

„Domnule Grosaru fac un ultim apel la dumneavoastră, înainte de a cere sancţionarea dumneavoastră în Biroul permanent cu tot ceea ce se cuvine de aici. Îmi pare foarte rău. Eu nu funcţionez cu şantaj. Suspend şedinţa. Ne revedem mâine”, a conchis Suciu.

Andi Grosaru nu este la prima abatere de acest fel într-un plen al Camerei Deputaţilor. Pe 20 septembrie 2023, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a sesizat Biroul permanent al Camerei pentru a lua măsurile disciplinare care se impun faţă de deputatul neafiliat Andi-Gabriel Grosaru, pe motiv că acesta a afirmat, în plenul din 5 septembrie 2023, că în acest grup parlamentar „avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.

Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a precizat, în sesizarea făcută către Biroul permanent, că Grosaru a afirmat următoarele: „Într-adevăr, în acest COM este vorba despre recomandări ale Consiliului. Este vorba despre încurajarea cercetării ştiinţifice, este vorba despre pescuit, este vorba despre vulnerabilităţile rechinilor, ţestoaselor. Dar nu ştiu să fi existat rechini sau ţestoase în Moldova sau în Rusia. De altfel, aceste animale sunt reprezentative în domeniul lor. Rechinii, ţestoasele sunt vertebrate, de altfel, ele reprezintă ceva. Ceea ce este important este că în fostul grup parlamentar al minorităţilor naţionale avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.

Astfel, pe 3 octombrie 2023, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor l-a sancţionat pe deputatul Andi-Gabriel Grosaru cu reducerea duratei luării de cuvânt la 10 secunde per intervenţie pe o perioadă de două luni, la şedinţele Camerei Deputaţilor.

Deputatul neafiliat Andi-Gabriel Grosaru a contestat sacţiunea care i-a fost aplicată, prin decizia Comisiei juridice de a îi fi redusă durata luării de cuvânt la 10 secunde pe o intervenţie la microfonul tribunei plenului pentru o perioadă de două luni, însă Camera Deputaţilor a respins această contestaţie, pe 24 octombrie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.