Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe pentru moartea fostului lider israelian Shimon Peres, afirmând că exemplul său va continua să inspire generaţiile viitoare, moştenirea sa fiind una care va dăinui, iar pierderea sa este resimţită şi de România, pentru care Peres a fost "un prieten devotat".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu dispariţia lui Shimon Peres, întreaga lume pierde nu numai un laureat al Premiului Nobel, ci şi o personalitate politică de prim rang a scenei internaţionale, a cărui întreagă viaţă a fost ghidată de convingerea că pacea poate fi obţinută prin toleranţă şi reconciliere. Avocat al coexistenţei în armonie a popoarelor din Orientul Mijlociu, preşedintele Shimon Peres şi-a dedicat activitatea politică idealului de pace şi stabilitate şi a contribuit în mod vizionar la edificarea Statului Israel puternic şi democratic", transmite MAE.

Ministerul afirmă că moştenirea lui Shimon Peres va "dăinui", iar exemplul său de militant nebătut pentru pace va inspira generaţiile viitoare de lideri ai lumii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"România pierde, la rândul său, un mare şi devotat prieten, primul preşedinte israelian care a vizitat ţara noastră, în anul 2010, prilej cu care a reafirmat interesul pentru consolidarea relaţiilor speciale care unesc durabil România şi Statul Israel", mai spune MAE.

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90.

El era singurul care rămăsese în viaţă dintre cei trei bărbaţi distinşi cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1994, "pentru eforturile lor în favoarea păcii în Orientul Mijlociu", după moartea israelianului Yitzhak Rabin şi a palestinianului Yasser Arafat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.