Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe omologului său turc, Recep Erdogan, după atentatele de duminică de la Ankara, afirmând că România "condamnă ferm" atacul şi va rămâne angajată în lupta împotriva terorismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am primit cu tristeţe vestea atentatului care a avut loc la Ankara în seara zilei de 13 martie 2016. Vă asigur că România este alături de dumneavoastră şi de poporul turc în aceste momente grele şi doresc să transmit cele mai sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa, cât şi tot sprijinul pentru autorităţile din Turcia", se arată în mesajul preşedintelui.

Potrivit mesajului transmis de Administraţia Prezidenţială, preşedintele a afirmat că România "condamnă cu fermitate" acest nou atac terorist şi rămâne angajată să lupte alături de Turcia şi comunitatea internaţională împotriva fenomenului.

"Vă rog primiţi, stimate domnule Preşedinte, asigurarea înaltei mele consideraţii", i-a mai transmis Iohannis omologului său turc.

Ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, a declarat luni că bilanţul atentatului cu maşină capcană din Ankara s-a ridicat la 37 de morţi, după ce alte trei persoane rănite au decedat în spital în cursul nopţii. 71 de persoane sunt încă sub îngrijirea medicilor, iar 15 pacienţi sunt în stare gravă, transmite Reuters.

Explozia, care s-a auzit de la câţiva kilometri distanţă, s-a produs la câteva sute de metri de Ministerul Justiţiei şi de cel de Interne, de un tribunal important şi de fostul birou al premierului.

Un înalt oficial din serviciile de securitate a declarat că explozia a fost provocată de o maşină plină cu explozibili, în timp ce un altul a spus că după deflagraţie s-au auzit focuri de armă.

Atacul a avut loc la ora locală şi a României 18.43, când  zona, unde se află un tribunal, precum şi Ministerul Justiţiei şi cel de Interne, era foarte aglomerată.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, dar un înalt oficial din serviciile de securitate a spus că datele iniţiale sugerează că PKK sau o grupare afiliată este responsabilă.

Liderii europeni au condamnat atentatul. Premierul britanic David Cameron s-a declarat îngrozit, iar ministrul francez de externe l-a descris drept un atac laş.

Ambasada Statelor Unite în Turcia a transmis, cu două zile înainte de atac, un avertisment privind un posibil atac terorist la Ankara, care ar viza instituţiile statului.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak.

De asemenea, se luptă cu militanţii PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.