Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la plecarea spre Bruxelles, pentru Consiliul European de primăvară, că unul dintre principalele subiecte ale reuniunii va fi acordul UE-Turcia şi sprijinul financiar pe care Uniunea trebuie să îl acorde Ankarei în problema migraţiei, România susţinând propunerile UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a precizat că în reuniunea de joi şi vineri a Consiliului European vor  fi discutate propuneri suplimentare la acordul UE-Turcia privind migraţia, care vor fi dezbătute "intens".

"România sprijină aceste măsuri şi suntem de părere că Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul pe care şi l-a asumat, acela de a opri fluxul migraţionist, în special spre Grecia", a spus preşedintele, care a subliniat însă că orice măsură convenită trebuie să respecte legislaţia europeană, dar şi "caracterul voluntar al relocării", în sensul preluării migranţilor din Turcia şi relocarea lor într-o ţară din Uniunea Europeană.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Măsurile se referă la felul în care migranţii vor fi retrimişi în Turcia şi felul în care migranţii vor fi luaţi din Turcia şi aduşi în ţările din Uniunea Europeană, într-un proces mult mai bine controlat decât fluxul pe care l-am văzut în decursul ultimului an. (...) Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene şi această chestiune, cu siguranţă, va fi, de asemenea, dezbătută", a precizat şeful statului.

Iohannis spune că "nu sunt lămurite toate detaliile" în acest moment cu privire la mecanismul de relocare, iar scopul reuniunii de joi şi vineri este tocmai de a rezolva aceste probleme.

O altă temă a Consiliului European, "care nu va da emoţii" României, este Semestrul European, în cadrul căruia economia ţărilor UE este evaluată.

"România, până acum foarte recent, a fost în situaţia unei economii declarate cu dezechilibru macroeconomic. În ultimul raport, am putut să constatăm cu bucurie, că România a fost scoasă de sub dezechilibru, şi România, împreună cu puţine ţări din Uniunea Europeană, este declarată o economie fără dezechilibru macroeconomic", a explicat preşedintele.

Acesta susţine că progresul obţinut de România este "semnificativ", însă clasificarea trebuie consolidată şi trebuie înaintat "un program care înlătură deficienţele care încă există în economia românească".

Preşedintele Klaus Iohannis merge, joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European de primăvară, informează Administraţia Prezidenţială, pe agenda reuniunii aflându-se criza migraţiei, precum şi planul de acţiune comun UE-Turcia.

Reuniunea are loc în perioada 17-18 martie, la Bruxelles. Preşedintele va participa la Consiliu după ce, la reuniunea informală de la începutul acestei luni, l-a delegat să participe pe premierul Dacian Cioloş.

Potrivit agendei Consiliului, la reuniune se va discuta despre criza migraţiei, precum şi despre acordul UE-Turcia în această privinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.