Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Sarajevo, că în ultimele zile a avut "contacte intense" cu autorităţile canadiene cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, precizând că pentru statul român a fost important ca eliminarea acestora să aibă loc în 2017 şi nu în 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştiţi că am intensificat dialogul cu partea canadiană, l-am reluat în mod mai intens undeva în vara acestui an când am avut acea vizită la Ottawa şi când, după discuţii consistente, am convins partea canadiană că e important ca România să poată să ratifice acordul de liber schimb – acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada – că e important să rezolvăm şi această problemă a eliminării vizelor pentru cetăţenii români. Am primit atunci promisiunea domnului prim-ministru (Justin Trudeau, premierul Canadei - n. red.) că vom căuta soluţii. Aşa cum aţi văzut s-a găsit acea soluţie, chiar în ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiană”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a arătat că, deşi va exista un decalaj de câteva luni între momentul intrării în vigoare a acordului Canada - Uniunea Europeană şi cel al eliminării vizelor, este totuşi important că s-a găsit o soluţie la această situaţie, fiind important ca eliminarea vizelor să aibă loc în 2017 şi nu în 2018.

”S-au găsit aceste soluţii şi mai multe detalii o să vă dăm împreună cu partea canadiană atunci când Guvernul canadian o să anunţe formal acest lucru. Pentru noi a fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va petrece în 2017 şi nu în 2018, aşa cum fusese propus iniţial, pentru că şi acordul comercial va intra în vigoare în cursul anul 2017. Chiar dacă va exista un decalaj de câteva luni între momentul intrării în vigoare a acordului şi momentul eliberării vizelor, am înţeles că sunt anumite aspecte tehnice care trebuie rezolvate de partea canadiană, dar mă bucur că în cele din urmă s-a găsit această soluţie şi că în felul acesta cetăţenii români vor putea şi ei beneficia de acest acord, la fel ca orice alt cetăţean european”, a adăugat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, se află vineri într-o vizită în Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina, unde vor avea discuţii oficiale cu comandanţii misiunilor NATO (KFOR şi NATO Sarajevo) şi ai Uniunii Europene (EUFOR) şi se vor întâlni cu militarii români participanţi la misiuni în Balcanii de Vest.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri dimineaţă, că România şi Canada au căzut la un acord rezonabil pentru ambele părţi legat de acordul CETA, astfel încât ţara noastră îşi retrage rezerva faţă de acest acord, iar românii vor putea intra fără vize în Canada de la 1 decembrie 2017. Motivul opoziţiei României faţă de CETA era refuzul părţii canadiene de a renunţa la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români.

”În această dimineaţă s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, rezonabil pentru ambele părţi şi în acest fel suntem în situaţia foarte potrivită pentru discuţia de azi de a ne retrage rezerva declarată faţă de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Iohannis a precizat că ridicarea totală a vizelor se va face de la 1 decembrie 2017. ”Înţelegerea e destul de bună. De la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză, iar de la 1 decembrie se va renunţa la viză pentru toţi”, a spus Iohannis.

Există totuşi şi un mecanism de ”snap pack” prin care Canada va putea să reintroducă temporar vizele dacă se depăşeşte un anumit număr de imigranţi ilegali, dar mecanismul va putea fi introdus doar în următorii trei ani. De asemenea, ridicarea vizelor este condiţionată de parafarea acordului CETA şi de ajungerea unui acord între Valonia şi Canada, în condiţiile în care autorităţile canadiene au încheiat un acord similar pentru ridicarea vizelor şi cu Bulgaria.

România, Bulgaria şi Belgia au refuzat marţi, la reuniunea miniştrilor comerţului din UE, să îşi dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), relatează Belga. Delegaţiile bulgară şi română, care condiţionează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii lor în Canada, şi-au menţinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care deţine în prezent preşedinţial Consiliului Comerţului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.