Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat sâmbătă că există intenţia unificării legislaţiei electorale într-un cod, până în 2019, pentru a se elimina suprapunerile legislative, în opinia sa actuala legislaţie electorală având mai multe vulnerabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat care crede că sunt prinipalele vulnerabilităţi ale legilor electorale, Tudorel Toader a declarat: "În opinia mea, cred că sunt mai multe. În primul rând este câte o lege pentru fiecare proces electoral, pentru alegerea preşedintelui, alegeri locale, parlamentare, Parlamentul European. În opinia mea, şi chiar în opinia Curţii Constituţionale, este necesară codificarea legilor electorale, toate adunate în acelaşi cod electoral pentru a se elimina suprapunerile legislative, pentru a se elimina expresiile, termenii, care au formulări diferite deşi în voinţa legiuitorului au acelaşi înţeles. Numai atunci avem o lege clară, previzibilă, predictibilă, numai atunci autorităţile se vor organiza potrivit voinţei legiuitorului, numai atunci cetăţenii cu drept de vot îşi vor exercita pe deplin şi facil respectivul drept".  
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
El a explicat că există intenţia reunirii legilor electorale într-un cod până în 2019 şi că în acest scop preşedintele AEP a cerut sprijinul Ministerului Juatiţiei.
 
"Intenţie există, dar realizările să le vedem. Într-una din deciziile Curţii Constituţionale se făcea referire la nevoia codificării legilor electorale. Domnul profesor Barbu, preşedintele  Autorităţii Electorale Permanente, a solicitat colaborarea Ministerului Justiţiei pentru ca împreună cu specialiştii  dânşilor să elaborăm  această codificare. Sigur, pe noi ne bucură. L-am asigurat de toată participarea specialiştilor de la Ministerul Justiţiei", a afirmat Toader.
 
El a ţinut să sublinieze diferenţa între modificarea legilor şi doar strângerea lor într-un  cod electoral, precizând că este vorba despre armonizarea prevederilor legale.
"Intenţia e una, realizarea este alta. Codificarea înseamnă  altceva decât o culegere de legi electorale, prin urmare dacă am spus codificare înseamnă sensul uniformizării, sensul armonizării prevederilor legale. Dacă facem o culegere de legi putem să o facem şi mâine, adunăm legile electorale le punem între două coperţi şi le dăm la publicat, dar ăla nu e cod, aia e o culegere  de legi", a explicat ministrul.
Referindu-se la proiectele de modificare a diferitelor legi electorale, inclusiv a celei privind alegerea preşedintelui, Tudorel Toader a menţionat că "modificarea uneia dintre legile electorale cu privire la alegerea preşedintelui nu înseamnă codificare".
"Vă dau un exemplu din penal. Există o infracţiune care constă în sustragerea urnei de vot,  furtul. De ce să o repeţi de cinci ori infracţiunea asta în fiecare lege,  când e suficient să existe o singură dată. După aceea un alt exemplu:  listele electorale sunt definite diferit în legile electorale şi atunci trebuie să ai o singură definiţie, o singură accepţiune juridică, pentru că legile electorale cu privire la întinderea, conţinutul, forma, competenţa redactării listelor electorale, deci voinţa legiuitorului este una singură. Dacă ai aceeaşi problemă juridică, dacă ai aceeaşi problemă de rezolvat, dacă ai aceeaşi  voinţă a legiuitorului  trebuie să ai şi aceeaşi formulă juridică, pentru simplul motiv ca românii să înţeleagă, autorităţile să înţeleagă, iar dacă nu înţeleg, normele de tehnică legislativă ne spun că trebuie folosite aceleaşi formulări, aceiaşi termeni, aceeaşi expresie pentru a evidenţia, a sublinia, a reglementa,  a incrimina aceeaşi voinţă juridică", a explicat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.