Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu ăi soldat cu moartea a doi tineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit CSM, pe ordinea de zi a şedinţei publice de miercuri, programată la ora 10.00, se află sesizarea Inspecţiei Judiciare în ceea ce o priveşte pe Ioana Ancuţa Popoviciu, judecător la Judecătoria Mangalia.

Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie a judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu, care soluţionează dosarul accidentului de la 2 Mai, până la finalizarea procedurilor disciplinare.

”În cursul zilei de astăzi a fost transmisă Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuţa din cadrul Judecătoriei Mangalia până la finalizarea procedurilor disciplinare”, a anunţat, marţi, Inspecţia Judiciară, într-un comunicat de presă.
 
În document se arată că inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei dIoana Ancuţa Popoviciu. Ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat. 
 
Ministrul Justiţiei: Nu trebuie să se mai întâmple genul acesta de procese care să ştirbească încrederea în justiţie
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni despre procesul lui Vlad Pascu, că ministrul Justiţiei şi colegii ei nu pot niciunul să stabilească sentinţe, să dea calificative judecătorilor şi nu pot interveni în cursul unui proces de judecată. ”Cer tuturor profesioniştilor implicaţi în soluţionarea acestui dosar să trateze cauza cu maximă seriozitate”, a mai spus ministrul.
”Nu un singur cetăţean ci foarte mulţi cetăţeni din România ne-au solicitat nouă, celor din Ministerul justiţiei, să intervenim. Numai părinţii victimelor de la 2 mai să nu fii. Vă spun fără ezitare, aceşti părinţi ai victimelor de la 2 Mai, ca şi orice alţi părinţi din dosare cu victime nu au voie să treacă prin emoţiile negative prin care au trecut în cadrul procesului. Înţeleg şi eu şi colegii din sistemul judiciar cât de mare este emoţia publică faţă de tot ceea ce se întâmplă în acest proces, cât de mare este revolta din societate, se vede şi interesul sporit al prsei pe această speţă. Însă ştim cu toţii care sunt limitele competenţelor Ministerului Justiţiei înt-un stat de drept, într-un stat democratic, unde independenţa justiţiei trebuie respectată”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Alina Gorghiu a precizat că vrea să le transmită cetăţenilor care au sesizat-o faptul că ”Ministerul Justiţiei nu are nicio pârghie în timpul unui proces de asemenea natură”.

”Acest lucru nu înseamnă că eu, ca mamă, ca cetăţean, ca ministru, nu cred că o persoană drogată care a omorât nişte adolescenţi nu trebuie pedepsită exemplar. În orice dosar, nu doar în acest dosar. Trebuie să ştiţi cu toţii că ministrul Justiţiei şi colegii mei din minister nu putem niciunul să stabilim sentinţe, nu putem să dăm calificative judecătorilor, nu putem interveni în cursul unui proces de judecată”, a subliniat Alina Gorghiu.

Ea a precizat că este însă foarte atentă la ce se întâmplă în acest dosar şi crede că ”nu trebuie să se mai întâmple genul acesta de procese care să ştirbească încrederea în justiţie”. ”Cer tuturor profesioniştilor implicaţi în soluţionarea acestui dosar să trateze cauza cu maximă seriozitate, cu profesionalism, aşa cum trebuie să o facă în fiecare dosar, mai ales atunci când vorbim de victime. În acest caz există o procedură demarată de Inspecţia Judiciară, s-au făcut procedurile de verificare prealabilă, suntem în faza de cercetare disciplinară şi ea este spre final, vom afla deznodămîntul în curând. Este o procedură confidenţială, ca atare, la momentul în care vom putea afla concluziile, le vom afla”, a completat Gorghiu.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.