Senatorul Andrei Volosevici, fost primar al municipiului Ploieşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă într-un dosar privind finanţarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, în acelaşi dosar fiind inculpată şefa Serviciului juridic din Primăria Ploieşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe senatorul liberal Andrei Volosevici, fost primar al municipiului Ploieşti între 2008 şi 2012, pentru abuz în serviciu şi de două fapte de trafic de influenţă, iar în acelaşi dosar a fost deferită justiţiei Simona Albu, fost şef al Serviciului juridic din cadrul Primăriei Ploieşti, care în prezent ocupă funcţia de secretar al municipiului, aceasta fiind acuzată de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, anunţă, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Ploieşti, Andrei Volosevici, în calitate de primar al municipiului şi ordonator principal de credite, a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, proiect care consta în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi avea ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

”În acelaşi scop, la data de 3 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi societatea comercială FC Petrolul SA Ploieşti, contract încheiat prin nerespectarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale - în condiţiile în care o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat”, notează DNA.

Procurorii susţin că astfel fostul edil a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei şi concomitent obţinerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploieşti, a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare.

Din suma totală considerată prejudiciu adus bugetului local, 17.842.137,70 de lei sunt ”plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice”, iar 12.955.859,28 de lei reprezintă chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană, pus la dispoziţie în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală, susţine DNA.

Totodată, procurorii au stabilit că din prejudiciul total face parte şi suma de 121.234,19 de lei, plătită pentru utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local, precum şi suma de  1.658.205,90 de lei stabilită, dret debite în urma actelor de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova , aceste debite ”fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate”, mai arată DNA.

Contractul de asociere între municipalitatea ploieşteană şi FC Petrolul SA a fost vizat pentru legalitate de fostul secretar al municipiului Ploieşti Maria Magdalena Mazâlu şi de Simona Albu. Pentru Maria Magdalena Mazâlu, procurorii DNA Ploieşti au dispus disjungerea dosarului şi continuarea cercetărilor într-o nouă cauză.

Andrei Volosevici este, de asemenea, acuzat că în vara anului 2012 a pretins unui om de afaceri, denunţător, suma de 80.000 lei pe care ar fi primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obţinerea unui nou mandat.

”În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv”, mai precizeazăDNA.

Procurorii arată că în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, în perioada martie - aprilie 2012, Volosevici ar fi  pretins de la un alt om de afaceri, de asemenea denunţător în cauză, foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 de euro, precum şi suma de 20.000 de lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

”Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpat în schimbul intervenţiei la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploieşti şi o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşulu”, mai susţin procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei doi denunţători din dosarul senatorului Andrei Volosevici este Răzvan Alexe, un apropiat al conducerii PSD Prahova, care a denunţat la DNA mai mulţi politicieni, inclusiv pe deputatul Sebastian Ghiţă.

DNA a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin fostului primar al Ploieştiului. 

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Andrei Volosevici şi-a lansat, în luna martie a acestui an, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Ploieşti, fiind considerat candidatul cu cele mai mari şanse de a câştiga. După deschiderea dosarului de către DNA, Volosevici a renunţat la cursa electorală, PNL desemnându-l drept candidat pe fostul prefect al judeţului Adrian Dobre, care a fost ales primar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.