Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, vineri la inaugurarea Palatului Justiţiei din Târgu Mureş că a fost o investiţie de aproape 39 de milioane de lei. O dată cu reabilitarea Palatului de Justiţie, suprafaţa clădirii a crescut de la 7.484,00 mp la 9.308,00 mp şi această clădire este în prezent pe lista monumentelor istorice, a adăugat Gorghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În general, în spaţiul public, se vorbeşte cu predilecţie despre subiecte sensibile din sistem: supraaglomerarea instanţelor, spaţii de lucru necorespunzătoare, exemple de magistraţi care intră în conflict cu legea, durata procedurilor judiciare, scheme reduse de personal. Azi, eu vorbesc despre lucrurile bune din justiţie, despre lucrurile pozitive care se întâmplă! Multumesc tuturor magistraţilor, grefierilor, avocaţilor, profesioniştilor dreptului, pentru răbdare şi pentru serviciul pe care îl faceţi! Sunt un ministru norocos, De aproape şase luni am preluat mandatul ca ministră a justiţiei. Şi astăzi, aici, la dumneavoastră, inaugurez deja a patra instanţă”, a afirmat Alina Gorghiu, vineri la Târgu-Mureş.

Ea a mai spus că acest sediu reabilitate şi modern este pentru instanţe şi anume Curtea de Apel Târgu-Mureş, Tribunalul Specializat Mureş şi Judecătoria Târgu-Mureş.

„Astazi este inaugurarea sediului modern pentru trei instanţe: Curtea de Apel Târgu-Mureş, Tribunalul Specializat Mureş şi Judecătoria Târgu-Mureş. Cred că este un semnal bun pentru întreg sistemul de justiţie din România. Investim pentru o justiţie modernă, eficientă şi prietenoasă în folosul oamenilor şi pentru oameni.  Acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii. Şi le mulţumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiţii. Adrian Vestea, te rog să ne ajuţi în continuare, avem multe clădiri de modernizat. Clădirea aceasta este în prezent pe lista monumentelor istorice. Este o clădire deosebită, emblematică a judeţului Mureş.  Şi cred că ar fi un lucru extraordinar dacă până la finalul acestui an, aţi putea organiza o Zi a Porţilor Deschise la Palatul de Justiţie Târgu Mureş. Sunt convinsă că vor fi mulţi doritori. Investiţia în această instanţă a fost de aproape 39 de milioane de lei.  O dată cu reabilitarea Palatului de Justiţie, suprafaţa clădirii a crescut de la 7.484,00 mp la 9.308,00 mp. Ştiu că a fost o lucrare de anvergură, iar efortul depus unul extraordinar”, a completat Gorghiu.

Ea a mai precizat că justiţia trebuie să fie un serviciu public eficient şi predictibil pentru mediul de afaceri. Buna desfăşurare a activităţii implică în mod cert şi digitalizarea.

„Revenind la obiceiurile mele, va asigur ca voi continua să mă întâlnesc cu magistraţii în mediul lor de lucru! Pulsul corect se ia de la firul ierbii. Şi pentru că aveţi aici un Tribunal Specializat, un obiectiv al meu este să apropii Ministerul Justiţiei de mediul de afaceri. Justiţia trebuie să fie un serviciu public eficient şi predictibil pentru mediul de afaceri. Buna desfăşurare a activităţii implică în mod cert şi digitalizarea. ONRC este una dintre cele mai digitalizate instituţii - procedură de constituire a societăţilor şi a sucursalelor acestora se poate realiza integral on-line. Dacă o persoană depune astăzi, chiar şi la ora 16:00, dosarul COMPLET, la ONRC – prin e-mail sau la registratură, mâine se soluţionează şi tot mâine decizia poate fi gata, dacă e urgenţă. Dacă nu, următoarea zi persoana va avea decizia. Este necesar ca justiţia să fie un partener pentru mediul de afaceri. Caut atât la nivelul Ministerului Justiţiei cele mai bune soluţii legislative pentru încurajarea acestuia. Un pas recent l-am făcut acum o săptămână. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind Curtea unică europeană în materie de brevete”, a mai explicat Alina Gorghiu.

Ministra Justiţiei a adăugat că legea privind statutul grefierilor urmează să intre, în următoarea perioadă, în plenul Senatului, for decizional pe proiect.

„Şi pentru că vorbeam de lucruri bune vă dau câteva veşti: Legea privind statutul grefierilor urmează să intre în următoarea perioadă în plenul Camerei decizionale, Senatul. E o lege pe care grefierii o aşteaptă de multă vreme. Schemele de personal  vor fi populate în primăvară prin cele 700 de noi intrări în sistem ca urmare a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani (400 admitere directă: 250 judecători, 147 procurori) şi a examenului INM (300 de locuri). Şi pentru acest lucru trebuie să mulţumesc colegilor din CSM, care au făcut eforturi. De altfel, pentru că domnul preşedinte Grădinaru îşi va finaliza mandatul la final de an, vreau să-i mulţumesc public pentru maniera constructivă în care am colaborat, pentru ca doar aşa am reuşit să depăşim câteva crize care ar fi putut afecta grav justiţia”, a mai afirmat Gorghiu.

„În decembrie, vom avea examenul pentru experţii tehnici judiciari în 60 de specializări”, a continuat ministra PNL.

„Ştiu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Avem un ghid accesibil tuturor care abordează cele 90 de specializări ale expertizei tehnice judiciare în ordinea stabilită în Noul Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare. Este o bucurie să fiu printre dvs astăzi! Şi vă rog să nu vă îndoiţi o secundă ca nu voi fi un suporter al justitiei corecte  din România”, a conchis Alina Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.