Deputatul Octavian Popa, audiat, miercuri, la DNA în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, a declarat, înainte de a se întâlni cu procurorii, că numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei a fost generată de activitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu şi că "trebuie să fii prost să iei bani de la domnul Vîntu", având în vedere legăturile omului de afaceri cu diverse persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am fost chemat ca martor. Nu ştiu despre ce dosar este vorba. Nu ştiu ca Olteanu să fi primit bani în vreun sediu de partid şi nici nu cred. Nu cred, pentru că domnul Vîntu... erau de notorietate legăturile domniei sale cu diverse persoane. Trebuie să fii, cum să zic eu, total neinspirat să spunem, ca să nu spun prost, să iei bani de la domnul Vîntu", a spus Octaivian Popa, la intrarea în sediul DNA.

Deputatul a adăugat că numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării s-a făcut având în vedere activitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu.

"Liviu Mihaiu era un personaj.... eu eram atunci comisarul general al Gărzii de Mediu. Liviu Mihaiu îşi crease o notorietate, mai mult sau mai puţin adevărată, de activist pe probleme de mediu. Era un apropiat al unor oameni influenţi şi a participat, de exemplu, am fost cu domnul Tăriceanu într-o acţiune în localitatea Tulcea, care apoi s-a desfăşurat în zona Murighiol şi Letea. Atiunci au participat şi nişte ambasadori, iar la acea acţiune domnul Mihaiu era invitat în calitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu, era destul de implicat şi avea o imagine destul de bună pe lângă guvernul Tăriceanu. Numirea domniei sale a fost generată de acest fapt. Cum domnul Tăriceanu, ca şi guvern, dorea o imagine bună a luat o persoană din societatea civilă.... Nu ştiam despre această promovare la funcţia de guvernator al Deltei. Nu eram o persoană foarte apropiată nici de domnul Tăriceanu şi nici de Bogdan Olteanu", a precizat Popa.

El a mai spus că nu a auzit vreodată de intervenţii şi şpagă în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu.

"Orice nominalizare, inclusiv a mea, se face şi se făcea de primul ministru,  dar la propunerea ministrului Mediului. Trebuie făcută o propunere. Inclusiv în cazul meu a fost necesară o propunere. Nu am auzit vreodată nici de intervenţii şi nici despre vreo şpagă. Am privit această numire a lui Mihaiu ca urmare a imaginii foarte bune pe care el o avea ca activist de mediu, nu comentez personal, eu fiind din Tulcea... domnul Vîntu poate să spună orice", a mai declarat Octavian Popa.

Tot miercuri a fost audiat la DNA, în dosarul lui Bogdan Olteanu, şi deputatul Dan Motreanu. El a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, alături de deputatul George Scutaru, pentru spălare de bani, fiind acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.

În 2008, când Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor, din partea PNL, Dan Motreanu era secretar general al acestui partid.

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, eliberat recent din arestul preventiv şi plasat în arest la domiciliu, are interdicţie de a se întâlni şi a discuta cu mai multe persoane, printre care se numără părinţii săi, dar şi fosta lui soţie, care urmează să fie audiaţi ca martori în dosarul de corupţie, în privinţa modalităţii de dobândire a averii, potrivit deciziei instanţei supreme.

Astfel, Olteanu trebuie ”să nu comunice cu martorii deja audiaţi în cauză - Eftime Ionuţ Adrian, Ifteni Ion, Ţurcan Octavian, Sorin Enache, Liviu Mihaiu, Attila Korodi, Teodorescu Gheorghe, Zavaleche Cecilia, Pasti Vladimir Sergiu şi Gherguţ Dan Ion, cu suspectul Sorin Ovidiu Vîntu şi cu persoanele ce urmează a fi audiate  - Olteanu Dănuţ, Olteanu Ecaterina, Andone Cristina, Dragoş Nedelcu, Sergiu Toader şi Coconov Paul”.
Încălcarea acestei interdicţii ar permite procurorilor DNA solicitarea schimbării măsurii arestului la domiciliu în cea a arestului preventiv.

Instanţa supremă a admis contestaţia lui Bogdan Olteanu la arestarea preventivă şi a dispus, definitiv, înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu, de la 1 septembrie.  Olteanu este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura luată de magistraţi pe 22 august de prelungire a arestării preventive. La acea dată, în timpul şedinţei de judecată, apărarea lui Bogdan Olteanu a invocat faptul că suspectul este într-o stare de bulversare emoţională şi nu îşi poate exercita aşa cum se cuvine dreptul la apărare din arest.

Fostul viceguvernator al BNR a mai stat în arest la domiciliu şi din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării cu un elicopter pus la dispoziţie de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. În urma discuţiilor, omul de afaceri i-ar fi promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, susţin anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.