Consiliul Baroului Bucureşti s-a întrunit, miercuri la prânz, pentru a lua în discuţie din nou cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din barou, la şedinţă fiind aşteptat şi fostul premier. Monica Macovei, însă, nu participă, ea trimiţând Baroului o cerere pentru amânarea şedinţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti pentru discutarea cererii Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Barou, urmare a faptului că i-a fost retras titlul de doctor, a început la ora 12.00, iar în cursul după-amiezii la discuţii este aşteptat şi fostul premier.

Monica Macovei nu va participa însă la şedinţă şi a trimis Baroului o cerere pentru amânarea discuţiilor până în 5 septembrie, motivând că este necesară prezenţa sa la Parlamentul European.

”Prezenţa mea la şedinţa LIBE din 31 august este obligatorie şi, de aceea, am anunţat Baroul Bucureşti că nu pot participa la şedinţa de miercuri, 31 august, şi am cerut o reprogramare pentru luni, 5 septembrie 2016. Necesitatea prezenţei mele la votarea bugetului UE pe 2017 este confirmată de preşedintele LIBE, Claude Moraes (Grupul politic al Socialiştilor şi Democraţilor). Vreau să mă duc la Baroul Bucureşti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al cărui titlu de doctor în Drept a fost retras de ministrul Educatiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu mă interesează personajul Ponta, ci respectarea legii”, a scris, pe Facebook, Monica Macovei.

Avocatul Ion Ilie-Iordăchescu a declarat, înainte de începerea şedinţei, că nu este necesară prezenţa Monicăi Macovei.

"În şedinţa anterioară, Consiliul Baroului Bucureşti a apreciat că nu este necesară prezenţa doamnei Monica Macovei la o şedinţă a Consiliului. Sunt depuse la Consiliu destul de multe înscrisuri care pot, într-adevăr, să fie studiate de către membrii Consiliului Baroului Bucureşti. Ca atare, nu impietează în niciun fel neparticiparea dânsei la această şedinţă a Consiliului Baroului Bucureşti", a spus Iordăchescu.

El a precizat că urmează să fie discutat, în şedinţa de miercuri, şi un raport al consilierului raportor.

"Domnul Victor Ponta ne-a înştiinţat că a sesizat instanţa de contencios administrativ şi, într-o atare situaţie, până când hotărârea nu rămâne definitivă, evident că acest Consiliu al Baroului Bucureşti va avea în vedere acest aspect. Acest Consiliu al Baroului Bucureşti trebuie să ia în considerare hotărârea instanţei de contencios. Mi se pare normal, nu?", a mai spus Iordăchescu.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen. 

”Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de «doctor în Drept». Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

Ea precizează că, potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, alineatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire”. Art. 16, alineatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că ”la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept”.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

În 23 august, Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie cererea formulată de Monica Macovei şi a decis să amâne luarea unei decizii până în 31 august, după ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor şi, totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului.

Baroul mai anunţa atunci că la şedinţa din 31 august vor fi invitaţi atât Victor Ponta, cât şi Monica Macovei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.