Mircea Aron, care a condus în ultimul an Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat, vineri, la constituirea noului CSM, că vor fi încercări de modificare a statutului magistratului, care nu trebuie să se transforme într-o umilinţă şi că strategia de comunicare este esenţială, având în vedere că există zone media în care domină "scatofagul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este bine să rămână în continuare la fel (statutul magistratului, n.r.). Acum, pe ultima sută de metri, aţi văzut că s-au modificat, prin decizii ale Curţii Constituţionale, s-au modificat şi indemnizaţiile în ceea ce îi priveşte pe judecători. Ar fi bine ca ele să rămână la fel. În ceea ce mă priveşte, am mari temeri că se va încerca să se umble la acest sistem de indemnizaţii. (…) Pe răspundere, sunt sigur că ştiţi mai bine decât noi cum să nu se transforme într-o umilinţă, în aşa fel cum independenţa magistratului să nu fie afectată, aşa cum se pare că se doreşte a fi concepută răspunderea magistratului. (…)”, a spus Mircea Aron, la ceremonia de predare-primire a mandatului de către noii membri ai CSM.

Mircea Aron a precizat că important este să existe o anumită coerenţă între membrii CSM.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Ceeea ce nu a fost bun în activitatea Consiliului este că am demarat destul de greu şi am găsit o coerenţă în paşii pe care i-am urmat abia după doi sau trei ani. Avem şi un ghid de comunicare cu foştii membri. Este bine ca atunci când comunicaţi, să comunicaţi lucrurile importante, altfel, încet-încet, lucrurile se vor eroda dacă fiecare va apărea prin tot felul de zone media, şi sunt, har Domnului - dar nu ştiu de ce zic asta -, sunt unele care nici nu merită să fie pomenite. Sunt zone în care domină scatofagul, în care domină lucrurile urâte, în care se încearcă crearea de disensiuni între membri, astfel încât sistemul să nu funcţioneze cum ar trebui”, a mai spus Mircea Aron, preşedintele CSM în ultimul an al mandatului foştilor membri ai Consiliului.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii, rezultat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, s-a întrunit vineri şi urmează să îşi aleagă preşedintele şi vicepreşedintele, la şedinţa de constituire luând parte şi şeful statului.

Noii membri ai CSM sunt: Marcu Simona Camelia - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ghenea Mariana - ICCJ, Savonea Lia - Curtea de Apel Bucureşti, Ţînţ Nicoleta Margareta - Curtea de Apel Braşov, Chiş Andrea Annamaria - Curtea de Apel Cluj, Baltag Gabriela - Tribunalul Neamţ, Oprina Evelina Mirela - Tribunalul Ilfov, Bălan Mihai Andrei - Judecătoria Timişoara, Mateescu Mihai Bogdan - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Ban Cristian Mihai - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Deac Florin - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Solomon Nicolae Andrei - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Toader Tatiana - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

În 14 noiembrie 2016, plenul CSM a luat act de cererea de pensionare depusă de preşedintele instituţiei, Mircea Aron, care ar urma să primească o pensie lunară de 24.000 de lei. Aron a fost membru al CSM din 1998 până în 2002, revenind în Consiliu în ianuarie 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.