Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca omologul său rus Vladimir Putin să fie închis într-un beci fără toaletă, după ce a vizitat la iahidne, un sat ucrainean eliberat în urmă cu un an, a cărui aproape întreagă populaţie a fost sechestrată de către ocupanţi ruşi într-un beci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unsprezece persoane au murit în acest subsol al unei şcoli, cu o suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi, în care aproximativ 367 dintre cei 400 de locuitori ai satului Iahidne, situat în nordul Ucrainei, au fost închişi timp de 27 de zile, în martie 2022, acuză Zelenski.

”Toţi aceşti oameni au trăit în beznă totală, aşteptând întoarcerea ucrainenilor. Ei au scris (pe ziduri) numele celor care au murit şi datele, pentru a nu-i uita. Iar copii au marcat cuvintele cu imunul ucrainean”, a declarat şeful statului ucrainean luni, la o ceremonie în memoria victimelor, în prezenţa vicecancelarului german Robert Habeck.

”După ce am văzut asta, vreau ca preşedintele rus să-şi petreacă restul vieţii într-un beci cu o găleată în loc de toaletă”, a subliniat Volodimir Zelenski în acest sat din regiunea Cernihiv.

După ce a eşuat în tentativa de a cuceri Kievul, armata rusă s-a repliat în nordul Ucrainei, la sfârşitul lui martie 2022, la aproximativ o lună după invazie.

În oraşele şi satele pe care le-a ocupat, acuzaţii - adesea documentate - de execuţii sumare, violuri şi furturi s-au multiplicat.

Kremlinul a dezminţit mereu acest tip de atrocităţi.

Un locuitor de la Iahidne, Valeri Pologui, în vârstă de 38 de ani, care a fost închis în beciul şcolii din sat, denunţă condiţii de detenţie teribile.

”La început, era frig, iar apoi au fost tot mai mulţi oameni şi nu era suficient oxigen”, în subsol, povesteşte el.

”Bătrânii îşi pierdeau cunoştinţa din cazua lipsei oxigenului, înnebuneau şi apoi mureau”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.