Zeci de mii de oameni ieşit în stradă sâmbătă în oraşele din Europa, pentru a protesta faţă de învestirea în funcţie a noului preşedinte american Donald Trump şi pentru a denunţa atitudinea acestuia faţă de femei şi faţă de minorităţi, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de femei, bărbaţi şi copii s-au strâns sâmbătă dimineaţă în faţa unuia dintre simbolurile Romei, Panteonul. Ei au fluturat pancarte pe care scria “Da, trebuie” şi “Drepturile femeilor sunt drepturile omului”.

Sute de oameni – italieni şi americani – au protestat şi în faţa celebrei Scala din Milano, fluturând bannere pe care scria “Iubire nu ură”. „Vrem să ne exprimăm cu toţi solidaritatea faţă de femei, de imigranţi, faţă de persoanele cu dizabilităţi şi faţă de toate persoanele care, din cauza religiei, rasei sau orientării sexuale se confruntă cu dificultăţi zilnice”, a spus una dintre protestatare.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La Berlin, manifestanţii s-au strâns în faţa Porţii Brandenburg, scandând sloganuri anti-Trump şi fluturând pancarte pe care scria “Viitorul este feminin” şi “Sunt atât de speriată”.

Potrivit corespondentului CNN, atmosfera este paşnică “Sunt prezenţi nişte poliţişti”, dar marşul este “relaxat”.

Manifestaţii au mai avut loc la Frankfurt, Munchen şi în alte oraşe din Germania.

La Londra, 20.000 de oameni s-au strâns în faţa Ambasadei SUA şi urmează să plece spre piaţa Trafalgar. La miting ia parte şi primarul capitalei britanice, Sadiq Khan.

“Vreau doar să protestez faţă de rasismul, xenofobia pe care le reprezintă Trump şi care se răspândeşte în America şi în lume”, a spus una dintre manifestante, Anna Webber, mamă a trei copii. “Vreau să demonstrez şi să spun că suntem împotrivă… Pentru copiii noştri şi pentru generaţiile viitoare”, a adăugat el.

Oameni “cât vezi cu ochii”, a descris un participant la marşul de la Edinburgh situaţia. Mulţi dintre manifestanţi poartă căciuli sau pălării roz, un simbol al acestor marşuri.

Proteste au fost organizate şi la Cardiff, Liverpool şi Belfast.

Oamenii au ieşit în stradă şi la Paris, în apropiere de Turnul Eiffel dar şi la Marsilia, Helsinki şi Barcelona

La nivel mondial, circa 670 de marşuri anti-Trump urmează să aibă loc sâmbătă, pe lângă protestul de amploare din Washington.

Deşi protestele sunt obişnuite la învestirile preşedinţilor americani, numai ceremonia în onoarea lui Richard Nixon, din 1968 – când SUA luptau în Vietnam – a atras reacţii atât de vehemente în toată lumea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.