Statele Unite, care acuză China de faptul că a întârziat să avertizeze restul lumii de apariţia noului coronavirus, apreciază că Beijingul ar fi constatat primele cazuri încă din noiembrie şi nu în decembrie, aşa cum afirmă autorităţile chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă amintiţi că primele cazuri erau cunoscute de Guvernul chinez poate încă din noiembrie, în orice caz cu siguranţă la jumătatea lui decembrie, iar ei au întârziat să semnaleze acest lucru restuluilumii, inclusiv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, a acuzat joi, la un post local de radio de la Washington şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

China a dezvăluit OMS existenţa unui focar de pneumonie la Wuhan, în provincia Hubei, la 31 decembrie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La acel moment se înregistrau 44 de cazuri, dintre care 11 cu o formă gravă de pneumonie.

OMS a comunicat în mod public pentru prima oară despre noul coronavirus la 4 ianuarie, însă a declarat o ”urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” abia la 30 ianuarie.

Beijingul a dat mereu asigurări că a împărtăşit informaţiile foarte rapid, însă administraţia lui Donald Trump îl acuză că a întârziat şi că a ascuns gravitatea maladiei, ceea ce a permis epidemiei, potrivit Washingtonului, să se răspândească în lume şi să omoare zeci de mii de oameni.

Autorităţile americane reproşează totodată OMS faptul că a avut prea multă încredere în China şi că a neglijat o alertă a Taiwanului care ar fi avertizat încă de la sfârşitul lui decembrie cu privire la o posibilă transmitere umană a virusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.