Statele Unite nu mai deţin preeminenţa militară la Oceanul Pacific şi ar putea să întâmpine tot mai multe dificultăţi în a-şi apăra aliaţii împotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică în regiune, apreciază un centru de reflecţie australian recunoscut. într-un raport usturător, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În această analiză, difuzată luni, Centrul de Studii cu privire la Statele Unite de la Universitatea din Sydney prezintă armata americană drept o ”forţă pe cale de atrofiere”, ale cărei capacităţi sunt ”periculos de învechite” şi ”prost pregătite” de o confruntare cu China.

În cazul în care este corectă, această evaluare are implicaţiii grele pentru numeroşi aliaţi ai Statelor Unite, indiferent că este vorba despre Australia, Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane în domeniul securităţii.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă - cu sloganul său ”America mai întâi” (”America First”) - a alimentat temeri cu privire la o dezangajare a Statelor Unite, care ar fi mai puţin dispuse să-şi apere aliaţii în ipoteza unei agresiuni a Chinei, de exemplu.

Însă acest raport sugerează că, chiar dacă ar vrea să intervină, Statele Unite ar putea să întâmpine dificultăţi în a o face.

Autorii studiului evocă inclusiv o ”insolvabilitate strategică” a Washingtonului, avansând că decenii de război şii angajament în Orientul Mijlociu şi sub-investiţii în regiunea Pacificului au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor Statelor Unite în Oceania.

”China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forţă, în urma unor investiţii de mare amploare în sisteme militare avansate”, scriu autorii raportului.

În preşedinţia lui Xi Jinping, bugetul oficial al Apărării în China a crescut cu aproape 75%, la 178 de miliarde de dolari - o sumă care ar fi subevaluată.

Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie şi în sisteme de contra-intervenţie, care ar complica sarcina forţelor americane ce ar încerca să ajungă într-o zonă contestată.

Potrivit studiului, ”aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalaţiile militare din Pacificul de Vest” duc lipsa unor infrastructuri consolidate şi sunt ameninţate.

Aceste slăbiciuni fac ca China să poată să cucerească teritoriile taiwanez, insule administrate de Japonia sau zone în Marea Chinei de Sud înainte ca forţele americane să aibă timp să intervină.

Aceşti experţi preconizează, în vederea contracarării ascensiunii puterii Chinei, desfăşurarea de rachete terestre americane şi o schimbare a rolului Corpului Puşcaşilor Marini şi o reevaluare a strategiilor de apărare regională implicând Japonia şi Australia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.