Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au vorbit joi la telefon şi amândoi au respins ceea ce au numit interferenţa SUA în afacerile altor ţări, a declarat Kremlinul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iuri Uşakov, asistent al preşedintelui, a oferit detalii despre convorbire în cadrul unui briefing pentru jurnalişti, precizând că cei doi lideri au vorbit despre crearea unei "ordini mondiale multipolare, mai echitabile" în faţa eforturilor SUA de a limita doi dintre cei mai mari adversari ai Washingtonului.

Preşedinţii Putin şi Xi vor continua să aibă o "interacţiune personală strânsă", dar nu există planuri pentru vizite reciproce în acest moment, a spus Uşakov.

China şi Rusia s-au apropiat şi şi-au extins legăturile comerciale în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii lor au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei după invazia sa în Ucraina în 2022.

Putin şi Xi s-au întâlnit de două ori anul trecut, în timp ce schimburile comerciale dintre China şi Rusia au ajuns la 218,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, potrivit datelor vamale chineze, atingând un obiectiv stabilit de cele două ţări în 2019 cu un an înainte de termen.

Între timp, Rusia a devansat Arabia Saudită devenind principalul furnizor de ţiţei al Chinei în 2023, potrivit datelor de luna trecută furnizate de Beijing.

Cele două ţări vor continua cu proiecte energetice comune în 2024, a declarat Uşakov.

Putin şi Xi au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina şi despre rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu şi sunt de acord în aceste privinţe, a spus el, fără a da detalii. Rusia susţine politica Chinei privind Taiwanul, a adăugat el.

Moscova şi Beijingul au efectuat din ce în ce mai mult schimburi comerciale în ruble şi yuani, pe măsură ce elimină treptat comerţul în dolari americani. Putin şi Xi au subliniat în convorbirea lor că este important să se construiască "o infrastructură financiară care să asigure fiabilitatea plăţilor", a declarat Uşakov.

Presa de stat chineză a relatat, la rândul ei, că Xi i-a spus lui Putin că cele două ţări ar trebui să urmărească o strânsă coordonare strategică şi să apere suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale ţărilor lor respective. Xi a spus că ambele părţi ar trebui să se opună cu hotărâre amestecului în afacerile lor interne de către forţe externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.