Uniunea Europeană (UE) dezbate luni noi sancţiuni ţintite vizând Rusia, în urma arestării, în weekend, în această ţară, a peste 3.000 de manifestanţicare au cerut eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există o ”schimbare de atmosferă în Rusia” pe care UE este necesar să o susţină, a apreciat la sosirea sa la Bruxelles, la o reuniune a şefilor diplomaţiei Celor 27, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis.

”UE trebuie să transmită un mesaj clar şi hotărât prin care să spună că acest lucru este inacceptabil”, a subliniat el, îndemnând la impunerea unor sancţiuni suplimentare vizând oficiali ruşi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Sancţiuni europene vizând sectoarele ruse ale energiei, finanţelor şi armamentului au fost impuse după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, cărora li s-au adăugat măsuri de retorsiune vizând apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, în urma presupusei otrăviri a lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip novicok, în august.

Opozantul a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea în Rusia, cu privire la încălcarea unei eliberări condiţionate, după aproximativ cinci luni, din Germania, unde a fost îngrijit.

Ţările baltice - Lituania, Letnonia şi Estonia - pledează în favoarea sanţcionării unor oficiali, prin înscrierea numelor acestora pe o listă neagră.

Italia şi România s-au declarat pregătite să susţină aceste sancţiuni.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunţat duminică ”deriva autoritarisră” a Rusiei.

Omologul său german Heiko Maas a cerut eliberarea imediată a manifestanţilor arestaţi, fără prea multe alte comentarii.

Însă nicio lostă cu nume nu urmează să fie adoptată luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.