Un judecător federal din Texas a decis că Agenţia americană pentru Dezvoltarea Afacerilor Minorităţilor, înfiinţată în timpul administraţiei Nixon, trebuie să se pună la dispoziţia antreprenorilor dezavantajaţi de toate rasele şi etniile, inclusiv a albilor. Cauza a fost înaintată de trei oameni de afaceri albi, între care un imigrant român, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sentinţa pronunţată marţi de judecătorul districtual american Mark Pittman, numit în 2019 de preşedintele de atunci Donald Trump, este cea mai recentă dintr-o serie de decizii ale instanţelor federale care anulează decenii de programe de acţiune afirmativă menite să remedieze discriminarea rasială, notează Reuters.

Mark Pittman, judecător în cadrul filialei Forth Worth a districtului Texas Nord, a dat dreptate a doi oameni de afaceri albi care au dat în judecată anul trecut Agenţia pentru Dezvoltarea Afacerilor Minoritare (MBDA), o filială a Departamentului Comerţului, după ce li s-au refuzat beneficii pe criterii de rasă.

Reclamanţilor li s-a spus că nu erau eligibili pentru asistenţă din partea agenţiei deoarece nu erau membri ai nici uneia dintre rasele sau etniile incluse pe o listă de minorităţi calificate, presupuse a fi dezavantajate şi, prin urmare, îndreptăţite la servicii.

Pittman a considerat însă că această prezumţie încalcă garanţia de protecţie egală în faţa legii prevăzută de Constituţia SUA şi a citat decizia Curţii Supreme a SUA într-un caz din iunie anul trecut, care a anulat politicile de admitere bazate pe criterii rasiale la Universitatea Harvard şi la Universitatea din Carolina de Nord.

Avocaţii MBDA au argumentat că politicile agenţiei sunt constituţionale deoarece ajută la rectificarea discriminării din trecut, în care guvernul a jucat un rol.

Dar Pittman a considerat că un astfel de raţionament pedepseşte efectiv non-minorităţile. "În timp ce activitatea agenţiei poate ajuta la reducerea decalajelor de oportunitate cu care se confruntă MBE (proprietarii minoritari de afaceri), două greşeli nu fac un drept", a scris judecătorul.

Ca parte a deciziei sale de 93 de pagini, judecătorul a emis un ordin judecătoresc permanent prin care interzice agenţiei, care gesionează un buget în valoare de 550 de milioane de dolari, să "folosească rasa sau etnia unui solicitant pentru a determina dacă acesta poate beneficia de programe pentru centre de afaceri".

Trei oameni de afaceri albi au intentat iniţial procesul - Jeffrey Nuziard, proprietar al unui lanţ de clinici de wellness sexual în nordul Texasului; Christian Bruckner, un imigrant cu handicap din România care a început o afacere de subcontractare federală în Florida şi Matthew Piper, un arhitect din Wisconsin.

Piper a fost respins din proces pe motiv că nu avea calitate procesuală, deşi efectul ordinului judecătorului se aplică Agenţiei în ansamblu şi tuturor solicitanţilor de beneficii ale acesteia.

Agenţia însăşi, înfiinţată în 1969 de către preşedintele de atunci Richard Nixon sub numele de Office of Minority Business Enterprise şi devenită permanentă în 2021, a fost principalul pârât în acest caz. De asemenea, au mai fost numiţi în calitate de pârâţi preşedintele Joe Biden, secretarul pentru comerţ Gina Raimondo şi Donald Cravins, subsecretar pentru dezvoltarea afacerilor minorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.