De la lansarea sa, iniţiativa "Cadou pentru Putin" din Cehia a strâns milioane de euro. Este vorba despre un proiect de crowdfunding, care, mai nou, şi-a propus să cumpere Ucrainei un elicopter Black Hawk, pe fondul temerilor legate de pierderea entuziasmului occidental de a ajuta Kievul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la lansarea sa, iniţiativa "Cadou pentru Putin" a strâns echivalentul a 27,5 milioane de dolari (23,1 milioane de euro) de la peste 188.000 de donatori pentru a cumpăra un tanc, un lansator de rachete, un sistem de deminare, drone şi muniţie. Donatorii străini au furnizat 8% din sumele strânse. Tradus în şase limbi, site-ul ceh vinde, de asemenea, tricouri care îl ironizează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi alte cadouri pentru a mobiliza donatorii.

Condus de fostul editor de televiziune Martin Ondracek, proiectul vizează acum strângerea de fonduri pentru achiziţionarea unui elicopter Black Hawk, în valoare estimată de 4 milioane de dolari (3,6 milioane de euro). "Vrem să spunem lumii că Ucraina are nevoie de aceste lucruri" şi "să punem presiune", a declarat Ondracek, în vârstă de 53 de ani, pentru AFP.

Potrivit acestuia, livrările către Kiev, făcute posibile prin aceste donaţii, au avut un efect de recul asupra guvernelor occidentale. La trei luni după ce site-ul a finanţat un tanc pentru Ucraina, guvernele olandez şi danez au semnat un acord care prevedea achiziţionarea a zeci de vehicule blindate din Cehia pentru a fi livrate Kievului, subliniază Ondracek.

Foto: captură video
Foto: captură video

"Acelaşi lucru s-a întâmplat după ce am trimis un sistem antidronă", menţionează Ondracek. "Şi ştim că armata americană are mii de Black Hawk", adaugă el sugestiv.

La rândul său, guvernul ceh a oferit Ucrainei un ajutor umanitar şi militar substanţial şi a primit aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni. Dar acest sprijin se diminuează, iar Ondracek se teme că ţările vest-europene vor obosi să mai sprijine Kievul şi efortul său de război. "Ucraina este prea departe pentru ele şi nu au o experienţă istorică teribilă cu Rusia", subliniază el.

Site-ul aminteşte de cazul fostei Cehoslovacii, care a fost guvernată din 1948 până în 1989 de comunişti sub controlul Moscovei, reprimând orice disidenţă. Tocmai de aceea, donaţia minimă este de 1968 coroane (80 de euro), o referire la reprimarea sovietică a mişcării liberale Primăvara de la Praga din 1968.

"Cadou pentru Putin" este rezultatul unei campanii de crowdfunding derulate de ambasada Ucrainei la Praga, care a avut un succes fulminant, strângând aproape 2,3 milioane de euro în momentul în care Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina, la 24 februarie 2022. "Aceşti bani au fost folosiţi pentru a cumpăra patru camioane pline cu lansatoare de rachete pentru Ucraina, la trei zile după începerea războiului", explică Ondracek.

De atunci, ritmul donaţiilor a încetinit. După primele trei zile de colectare pentru Black Hawk, contorul se ridică la aproximativ 366.000 de euro. "Atmosfera din societate s-a schimbat într-un an, iar banii ajung mai greu", spune Ondracek, care speră să strângă suma necesară în 150 de zile.

Printre proiectele sale viitoare se numără construcţia unei fabrici de drone pentru a contracara avantajul armatei ruse faţă de forţele ucrainene în acest domeniu.

Ondracek, care găzduieşte o familie ucraineană, a vizitat Ucraina în mai multe rânduri. "Abia aştept să mă întorc la sfârşitul războiului, împreună cu soţia mea, pentru o vacanţă lungă", spune el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.