Italia, una dintre puterile occidentale cele mai angajate în Afganistan, a anunţat miercuri că şi-a repatriat ultimii militari din această ţară, în cadrul unei retrageri accelerate a trupelor NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Misiunea italiană în Afganistan s-a încheiat în mod oficial (marţi) seara”, anunţă într-un comunicat ministrul italian al Apărării Lorenzo Guerini.

”Cu toate acestea, angajamentul comunităţii internaţionale, în frunte cu Italia, faţă de Afganistan, nu se opreşte aici. El va continua sub alte forme, ale consolidării cooperării în vederea dezvoltării şi susţinerii instituţiilor republicane afgane”, subliniază el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ultimul contingent italian - alcătuit din câţiva zeci de militari - a plecat din Herat, în vestul Afganistanului, şi a sosit pe aeroportul din Pisa, în vestul Italiei.

Potrivit Ministerului italian al Apărării, 732 de militari italieni au fost răniţi, iar alţi 53 au fost ucişi, dintr-un total de 50.000 de militari italieni desfăşuraţi în ultimii 20 de ani în Afganistan.

Italia era, alături de Statele Unite, Turcia, Regatul Unit şi Germania, una dintre cele cinci ţări cele mai angajate în cadrul Operaţiunii NATO Resolute Support (RS).

Aceste ţări au desfăşurat 6.000 dintre cei 9.592 de militari angajaţi de 36 de state membre şi partenere ale Alianţei Nord-Atlantice în operaţiune.

Resolute Support a fost o misiune de formare a forţelor afgane menită să le permită să asigure securitatea ţării după retragerea forţelor străine.

NATO a anunţat la 29 aprilie, după 20 de ani de prezenţă miliatră în Afganistan, lansarea retragerii trupelor sale, care deschide o perioadă de incertitudine uriaşă în această ţară, care este în continuare pradă violenţelor.

Alte contingenete mai puţin numeroase - ca cele ale Spaniei, Estoniei şi Danemarcei - s-au retras deja din Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.