Discuţii accelerate au loc între Kiev şi aliaţii săi în ceea ce priveşte solicitările Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acţiune, despre care partea ucraineană afirmă că sunt necesare pentru a împiedica Rusia să distrugă oraşele ucrainene, a declarat sâmbătă un consilier principal al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a obţinut promisiuni că va primi tancuri de luptă occidentale şi doreşte avioane de luptă pentru a respinge forţele ruseşti şi pro-Moscova care avansează încet de-a lungul unei părţi din linia frontului.

”Pentru a reduce drastic arma principală a armatei ruse - artileria pe care ei o folosesc azi pe linia frontului – avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele militare”, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pentru postul de televiziune Libertatea Ucrainei. El a afirmat că în peninsula Crimeea, ocupată de ruşi, sunt peste 100 de depozite de artilerie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”De aceea, în primul rând, negocierile sunt deja în desfăşurare. În al doilea rând, negocierile se desfăşoară într-un ritm accelerat”, a spus el, fără a oferi detalii.

Pe de altă parte, Zelenski a declarat că Ucraina vrea să preîntâmpine atacurile ruseşti asupra zonelor urbane şi civile ucrainene.

”Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă... pentru a-l lipsi pe ocupant de ocazia de a-şi plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi a distruge oraşe ucrainene”, a spus el, într-un mesaj video.

Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de rachetele ATACMS fabricate de SUA, cu o rază de acţiune de 297 km. Washingtonul a refuzat până acum să ofere această armă.

Tot sâmbătă, Forţele Aeriene Ucrainene au negat o informaţie apărută în presă potrivit căreia ar fi intenţionat să obţină 24 de avioane de luptă de la aliaţi, arătând că negocierile continuă, a scris publicaţia online ucraineană Babel.

El Pais a relatat, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene Iuri Ihnat, că Ucraina dorea iniţial două escadroane de câte 12 avioane, de preferat F-16 produse de Lockheed Martin.

Însă, într-o declaraţie pentru Babel, Ihnat a afirmat că declaraţiile sale de la un briefing de presă de vineri au fost interpretate greşit.

”Ucraina este doar în faza negocierilor privind aeronavele. Modelele de avioane şi numărul lor urmează să fie stabilite”, a spus el.

Vineri, la acel briefing de presă, Ihnat a afirmat că F-16 ar putea fi cea mai bună opţiune pentru avioane multi-rol pentru a înlocui flota actuală a ţării, formată din avioane de luptă din era sovietică, învechite.

El a declarat televiziunii publice ucrainene că aliaţilor nu le plac speculaţiile publice despre avioane, a arătat agenţia de presă Interfax Ucraina.

Consilierul adjunct al Casei Albe pe probleme de securitate Naţională Jon Finer declara joi că Statele Unite va discuta ”foarte atent” ideea livării unor avioane cu Kievul şi cu aliaţii săi.

Ministrul Apărării din germania a exclus, în această săptămână, ideea de a trimite avioane în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.