Statele Unite şi-au nominalizat primul ambasador în Belarus -în ultimii mai bine de zece ani -, a anunţat Casa Albă, o încercare de apropiere de acest aliat apropiat al Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a nominalizat-o pe diplomata Julie Fisher, însărcinată cu Afacerile Europene la Departamentul de Stat şi care s-a aflat în post la Moscova, a anunţat luni, într-un comunicat, Executivul.

Nominalizarea lui Julie Fisher este necesar să fie aprobată de Senat, care şi-a suspendat sesiunile plenare până la 4 mai, din cauza pandemiei noului coronavirus, dar care se reuneşte din trei în trei zile în scurte sesiuni ”pro forma”, la care aiau parte doar câţiva senatori.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei foste republici sovietice cu nouă milioane de locuitori, l-a expulzat pe ambasadorul american aflat în post atunci, în semn de protest faţă de sancţiuni care i-au fost impuse de către administraţia George W. Bush.

Aceste sancţiuni au fost impuse ca represalii faţă de alegeri considerate neconforme şi o reprimare a unor manifestanţi.

În vederea unei ”reîncălziri” a relaţiilor, secretarul de Stat Mike Pompeo a fost primit de către Lukaşenko la Minsk în februarie - în cadrul primei vizite a unui diplomat american de nivel înalt din 1994.

Pompeo subliniază că Statele Unite nu încearcă astfel să adâncească o prăpastie între Belarus şi Rusia şi că vor să ajute această ţară - prezentată adesea drept ultima dictatură din Europa - să fie ”suverană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.