Parlamentul European a început joi dimineaţă o dezbatere în plen privind situaţia din România. Discuţia a început cu o alocuţiune a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a lansat un apel către Guvernul român să nu “facă paşi în spate” în lupta anticorupţie şi să revizuiască Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale şi proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. El a subliniat că România merită politicieni care să lupte împotriva corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timmermans a început discursul evocând progresele făcute de România în ultimul deceniu în lupta anticorupţie, pe care le-a descris drept “spectaculoase”.

“Putem spune că România se află pe ultima sută de metri” în cursa de a face progresele ireversibile, a spus comisarul. “În acest context, este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii”, a adăugat el, cerând Guvernului de la Bucureşti să revizuiască ceea ce a făcut, atât în privinţa Ordonanţei de Urgenţă, cât şi a proiectului de lege privind amnistia şi graţierea.

“Cred că, la fel ca orice naţiune europeană, poporul român merită politicieni şi guverne care vor să lupte împotriva corupţiei”, a atras atenţia vicepreşedintele Comisiei.

“Am văzut protestele, am văzut îngrjorarea exprimată de sistemul judiciar. Lăsaţi-i să îşi termine treaba, pentru a putea spune că progresele sunt ireversibile”, a adăugat el.

Oficialul a explicat că Executivul UE este interesat direct de situaţia din ţara noastră, pentru că afectează alocarea de fonduri UE în România.

“Vom analiza proiectul de lege şi aceste chestiuni, dar astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese, nu mergeţi iîn sens opus, continuaţi, mergeţi pe acest drum, chiar dacă uneori este dureros, o faceţi pentru populaţia voastră. Toţi românii merită o ţara fără corupţie”, a insistat Timmermans.

“România trebuie să îşi ia locul în rândul ţărilor UE fără a fi privită diferit, din niciun punct de vedere. Pentru a-şi îndeplini visul, trebuie să scape de corupţie. Este aproape în punctul în care evoluţia sa este ireversibilă. Deci vă rog, transmit Guvernului român, nu faceţi paşi în direcţia opusă”, a încheiat el.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au transmis într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.