"Sună-mă când ajungi" - acest mesaj pe care multe mame din Grecia îl transmit copiilor lor atunci când călătoresc a devenit sloganul protestatarilor furioşi după accidentul feroviar din 28 februarie în care au murit 57 de persoane, multe dintre ele tinere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, la protestele şi marşurile din întreaga ţară, protestatarii afişau bannere cu această frază, care s-a răspândit rapid pe reţele sociale în orele de după accidentul feroviar din seara zilei de 28 februarie.

La Atena, tineri furioşi au scandat, de asemenea, "Trimite-mi un SMS când ajungi. Nu ai ajuns niciodată. Te vom răzbuna, puştiule”.

CITEȘTE ȘI "Asasini!". Zeci de mii de persoane au protestat din nou în Grecia din cauza catastrofei feroviare de săptămâna trecută / Ciocniri între manifestanţi şi poliţie - VIDEO

În câteva zile, "Sună-mă când ajungi" a devenit echivalentul grecesc al sloganului "I can't breathe" ("Nu pot să respir"), care a apărut în Statele Unite după moartea, în mai 2020, a afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchii unui poliţist alb.

Într-o ţară în care familia este o ancoră puternică a societăţii, "Sună-mă când ajungi" rezumă "mentalitatea părinţilor din Grecia, în special a mamei care îşi face griji şi vrea să ştie că e bine copilul ei", a explicat miercuri pentru AFP Pinelopi Horianopoulou, mamă a doi copii, în vârstă de 50 de ani, care participa la manifestaţia de la Atena.

"Este mesajul pe care îl transmit toate mamele din Grecia", a adăugat Giota Tavoulari, în vârstă de 58 de ani, de la sindicatul farmaciştilor. Acest slogan este "preluat peste tot pentru că este destul de semnificativ: aceşti copii nu-şi vor mai vedea familiile, pentru că guvernele, companiile nu s-au ocupat" de sistemele de siguranţă feroviară", spune ea.

În multe şcoli, elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal au aşezat zeci de ghiozdane pe jos pentru a forma mesajul "pare me otan phtasis", "sună-mă când ajungi", care uneori se traduce şi prin "trimite-mi un mesaj când ajungi".

Multe dintre victimele acestei "tragedii naţionale", aşa cum au numit-o autorităţile elene, erau studenţi care se întorceau la Salonic, principalul oraş universitar din nordul ţării, după un weekend prelungit petrecut la Atena.

Presa elenă a scris că mesajul provine de la mărturia mamei unei victime, care a declarat că a primit un apel telefonic de la fiul ei în vârstă de 23 de ani, care călătorea cu trenul Atena-Salonic. "Mamă, sunt prea mulţi oameni în tren. Nu am văzut niciodată un tren atât de aglomerat. Te sun când ajungem, vino să mă iei", a spus tânărul, potrivit site-ului de ştiri al revistei LIFO.

La Patras, un oraş universitar din sud-vestul Peloponezului, protestatarii au plasat în fruntea procesiunii o instalaţie asemănătoare unui sicriu, acoperită cu baloane negre şi cu această pancartă. "Mamă, am ajuns".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.